Uručena Plava vrpca Vjesnika urednicima Pomorske večeri Hrvatskoga radija

Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) nagrađena je u uglednom nagradom Plava vrpca Vjesnika. Osmero je urednika Pomorske večeri, od kojih su neki već i u mirovini, preksinoć primilo priznanje koje je nakon gašenja Vjesnika preuzeo Sindikat pomoraca. Nagrađeni su Dorina Tikvicki i Budimir Žižović iz Pule, Branka Malnar iz Rijeke, Gordan Kurtović i Vladimir Šetka iz Zadra, Jadran Marinković iz Splita te Božica Đurđević i Božo Brzica iz Dubrovnika. Jedinstvena je to nagrada koja se dodjeljuje za hrabrost i spašavanje na moru pojedincima i skupinama koji pridonose boljitku pomorstva i očuvanju mora.

Plava vrpca Vjesnika osobito je priznanje Pomorskoj večeri, emisiji koja je jednako važna danas kao i u vrijeme kad je pokrenuta. Emisiji želim mirno more, a njihovim urednicima i suradnicima mnogo sretnih luka , istaknuo je u povodu dodjele nagrade Pomorskoj večeri glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija.


Vladimir Kumbrija (Foto: Krasnodar Peršun za HRT)

Za pokretača Pomorske večeri Branka Knezocija najveća je čast bila kad su ga pomorci nazvali barbom, kako se u žargonu naziva zapovjednika broda. Za mene je to Plava vrpca Vjesnika, svakako najvažnije pomorsko priznanje u našoj zemlji. Polovica je hrvatskoga teritorija more i dok Europska unija 20. svibnja svake godine zahvaljuje moru, mi kao da još nismo dovoljno ponosni na to veliko plavetnilo i plovidbu , istaknula je na svečanoj dodjeli nagrada u Opatiji urednica Pomorske večeri Hrvatskoga radija (HRT – HR) iz Rijeke Branka Malnar.

U svojemu se govoru prisjetila i brojnih lijepih trenutaka u emisiji poput one kad je pomorac zaprosio svoju buduću suprugu putem Pomorske večeri, a urednik Jadran Marinković iz Splita je rekao: „Ovo je večer za ove hrabre ljude, mi smo samo radili svoj posao. Hrvatski radio je jedini radio koji ima emisiju za pomorce i tako već 64 godine i neka tako bude i dalje.“

Iz Zadra emisiju uređuje i vodi Vladimir Šetka, koji ne skriva ponos zbog priznanja. Božica Đurđević ističe da dubrovačka Pomorska večer poseban naglasak stavlja na brodarstvo, ekologiju mora i radna prava pomoraca. Dorinu Tikvicki, urednicu iz pulskoga studija, posebno veseli žar kojim uređuje tu emisiju, a ovu vrijednu nagradu smatra zaslugom svih dosadašnjih urednika.

I tako već pune 64 godine Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) plovi radijskim eterom, sada u trajanju od četiri sata svakoga ponedjeljka od 20.00 do 24.00, naizmjence se emitirajući iz HRT – Radija Pula, HRT – Radija Rijeka, HRT – Radija Zadar, HRT – Radija Split i HRT – Radija Dubrovnik.

Emisija se emitira na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR), a  može se pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.