Kotlovina Tomislava Radića na usluzi #HRTi

U povodu godišnjice rođenja Tomislava Radića na multimedijskoj usluzi HRTi prikazujemo film koji je odnio najviše nagrada na 58. Pula Film Festivalu. Iznimno je to iskreno djelo, duhovita i slojevita studija naših karaktera koja osvaja redateljskom izvedbom i glumačkim ostvarenjima.Priča prati četrdesetogodišnju udovica iz Australije koja dolazi u Hrvatsku, domovinu koju je napustila kad je imala tri godine, želeći ponovno vidjeti svoje dvije starije sestre i upoznati brojnu obitelj. Stupa u ljubavnu vezu s dvadeset godina mlađim posinkom vlastite sestre. Koliko god se trudili, njih dvoje ne mogu skrivati svoju tajnu vezu zauvijek.

U filmu snimljenom 2011. glume Mirela Brekalo, Suzana Nikolić, Melita Jurišić, Igor Kovač, Boris Buzančić, Draško Zidar, Boris Buzančić, Goran Navojec, Bruna Bebić, Anja Šovagović Despot, Nada Subotić. Scenarist i redatelj je Tomislav Radić. Produkciju potpisuje Korugva, dok je HRT kooproducent ostvarenja.

Festivali i nagrade:
2011. - 58. festival igranog filma u Puli - Nacionalni program: Velika zlatna Arena za najbolji film, Zlatna Arena za scenarij, Posebna Zlatna Arena za ton; Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu (Mirela Brekalo); Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu (Draško Zidar); Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu (Boris Buzančić); Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara; Vukovar Film Festival - Najbolji film, Nagrada publike; 2012. - 35. međunarodni filmski festival u Göteborgu.

Tomislav Radić (1940.) diplomirao je režiju na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1973. Kao filmski redatelj debitirao je 1972. godine filmom Živa istina, a već sljedeće godine režira film Timon (1973.). Filmskoj režiji vraća se 1991. dramom Luka. Uslijedili su filmovi Anđele moj dragi (1995.), Holding (2001.), Što je Iva snimila 21. listopada 2003.? (2005.) i Tri priče o nespavanju (2008.). Režirao je i niz kazališnih predstava, a posebno mjesto u njegovom kazališnom opusu zauzimaju Stilske vježbe Raymonda Queneaua, koje se na kazališnom repertoaru nalazi bez prekida od 1968. godine. Od 1978. do 1997. bio je profesor glume i kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.