Voditelj emisije Financijalac Toni Milun dobitnik nagrade Akademije Zagrebačke burze

Voditelj emisije Financijalac Hrvatske radiotelevizije (HRT) Toni Milun dobitnik je nagrade Akademije Zagrebačke burze za izniman doprinos izobrazbi o tržištu kapitala za 2016. godinu, koja mu je uručena danas, 9. prosinca, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. U obrazloženju nagrade navodi se kako je „Toni Milun napravio veliki korak u pokušaju da temeljna znanja, kao što su matematička, približi svima kojima su ta znanja potrebna, a osobito mladima“. Desetominutna emisija Financijalac koja se emitira na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) široj javnosti na vrlo pristupačan i zanimljiv način objašnjava složene financijske pojmove kao što su mirovinski stup, kamata, inflacija, životno osiguranje i ostalo.

Ovaj poznati matematičar dosad je objavio gotovo dvije tisuće videoisječaka koje je dao na raspolaganje javnosti i u kojima objašnjava matematičke pojmove i rješava zadatke. S televizijskom novinarkom Anitom Cvetnić osmislio je seriju Financijalac za Hrvatsku radioteleviziju.

Zahvalan sam što je Hrvatska radiotelevizija prepoznala važnost financijskoga obrazovanja i što smo se zajedno upustili u ovu avanturu financijskoga opismenjavanja svih građana. Posebno bih zahvalio Aniti Cvetnić, koja je nositeljica cijeloga projekta, te urednicama Snježani Samac i Tončici Čeljuski, koje su nas usmjeravale i vodile kroz projekt te nam davale korisne savjete. Nagradu smatram vrijednim poticajem za daljnji rad i još zanimljivije emisije , izjavio je voditelj emisije Financijalac Toni Milun.

 Danas se jako važno dobro informirati o svim financijskim transakcijama, biti svoj matematičar nije jednostavno, još manje donositi valjane odluke u bankarskome svijetu. Zato je važno promicati financijsku pismenost u običnih ljudi. To nam je bio imperativ! Zadovoljni smo što Financijalac ima očito velikoga odjeka u javnosti te je priznanje Toniju Milunu ujedno i priznanje Hrvatskoj radioteleviziji kao javnomu medijskom servisu , ističe urednica Financijalca Snježana Samac. 

Hrvatska radiotelevizija dosad je emitirala 35 nastavaka Financijalca u kojima su obrađeni pojmovi povezani s financijama i tržištem kapitala, a u pripremi je i novih 20 nastavaka o primjeni ekonomije u svakodnevnome životu. 

Ova nagrada priznanje je i Četvrtomu programu Hrvatske televizije, najmlađemu HRT-ovu televizijskom programu koji upravo u ovome mjesecu obilježava svoj četvrti rođendan. Važnost je financijske izobrazbe hrvatskih građana u vremenima kredita, minusa i kamata velika i stoga smo kao javni medijski servis ponosni na emisiju koja na pristupačan način obrađuje tako važne teme. Toni Milun je vrhunski matematičar, ali i iznimno darovit za televiziju  i ima punu uredničku podršku za nastavak ovoga sjajnoga projekta , izjavila vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) Tončica Čeljuska.

Emisija Financijalac emitira se na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) svakoga utorka od 9.35, reprizira nedjeljom od 8.50, a dostupna je i na multimedijskoj usluzi HRTi.