Božićni i novogodišnji program na Hrvatskome radiju

Hrvatski radio (HRT – HR) slušatelje će uvesti u blagdansko raspoloženje brojnim glazbenim i govornim sadržajima, prijenosima misa, prigodnim reportažama i javljanjima s gradskih ulica i trgova te mnogobrojnim nagradnim igrama. U ovomu priopćenju donosimo opširniji pregled božićnoga i novogodišnjega programa triju nacionalnih radijskih programa, međunarodnoga radijskoga programa te osam regionalnih radijskih programa Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1)

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) na Badnjak, nakon Dnevnika u 19.00, emitira božićnu čestitku kardinala Josipa Bozanića. Od 20.15 na rasporedu je prigodni program urednice i voditeljice Blaženke Jančić s pričama o božićnoj tradiciji i kulturi iz cijele Hrvatske.

Misu polnoćku te božićnu misu od 10.00 Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) prenosit će iz zagrebačke katedrale. Na Božić u podne predviđen je izravan prijenos božićne poruke i blagoslova Urbi et orbi pape Franje, a u prigodnome blagdanskom ozračju na blagdan svetoga Stjepana urednica Ana Dagelić priprema emisiju Susret u dijalogu s početkom u 9.05. Prijenose misa komentirat će urednici Tanja Baran i Ivan Dukarić Stubičar.

Za Staru godinu na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u redovitome terminu emisije Sport subotom bit će objavljen i sportski pregled kao podsjetnik na najvažnije sportske događaje 2016. godine, a nakon toga od 22.30 na rasporedu je poseban glazbeni program kojim ćemo dočekati novu 2017. godinu. Urednik i voditelj glazbenoga programa je Dinko Komadina. Oko ponoći slušatelji će moći zaplesati uz valcer i polku.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2)

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) u Radnoj suboti s Mirkom Fodorom i Androm Tomovićem na Badnjak priprema teme o božićnoj gastronomiji. Od 14.00 do 20.00 Nataša Mikas i Zlatko Turkalj donose zanimljivosti o tradiciji proslave Božića i nastanku nekih naših najpoznatijih božićnih pjesama, a malim koncertima i veselim nagradnim igrama uvest će slušatelje u pravo blagdansko raspoloženje.

Od 22.00 u emisiji Koncerti i festivali na Drugom urednice Đurđice Ivanković slušat ćemo snimku Božićnoga gala koncerta iz Bjelovara.

Na Staru godinu ekipa Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) boravi u Kastvu na ispraćaju stare godine. Program se iz Kastva emitira od 9.00 do 14.00, a u poslijepodnevnome programu Karmela Vukov Colić i Davor Dretar – Drele nagradnim će igrama i darivanjem slušatelja zagrijati atmosferu za doček nove godine uz glazbu po izboru Roberta Krupe. Od 20.00 glazbeni urednik Robert Mareković najavljuje da će se slušati hitovi pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, a od 22.00 do ranih jutarnjih sati glazba za dobro raspoloženje i ples.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3)

Treći program Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) na Badnjak od 20.00 prenosi operu iz Beča u ciklusu Opera na Trećem, a ovoga puta to je prigodno opera Armide Ch. W. Glücka. Na Božić u emisiji Jazz na Trećem slušatelji će točno u podne moći uživati u sjajnoj izvedbi popularne američke pjevačice Kelly Clarkson te u odabiru najljepših božićnih pjesama. Ciklus emisija Služavka gospodarica cijeloga je prosinca posvećen glazbi u crkvi svetoga Petra u Lermi.

U novu godinu na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) ulazimo uz zvuke najljepših valcera i izravan prijenos opere iz Beča, Verdijeva Falstaffa, a slušatelji će od 11.15 do 13.45 moći pratiti i izravan prijenos Novogodišnjega koncerta iz Beča uz komentare Jagode Martinčević.

HRT – Glas Hrvatske

Međunarodni radijski program HRT – Glas Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske tijekom predstojećih blagdana prenosit će izbor prigodnoga programa Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2). Slušateljima diljem svijeta omogućit će se prijenosi brojnih prigodnih mozaičnih emisija, prijenosi misa, koncerata i drugih odabranih sadržaja.

HRT – Radio Dubrovnik

HRT – Radio Dubrovnik na Badnju večer priprema poseban program pod nazivom Tiha noć je o božićnim običajima u Dubrovniku i okolici. Iz dubrovačke će se katedrale prenositi polnoćka, a na Božić misa u 10.00. Emisija Glazbeni mozaik subotom na Badnjak će emitirati božićno izdanje koncerta, a na Staru godinu silvestarsko izdanje. Za doček nove godine HRT – Radio Dubrovnik ponovno će biti sa svojim slušateljima s prigodnim mozaičnim programom.

HRT – Radio Knin

HRT – Radio Knin za božićno-novogodišnji program organizira nagradne igre za slušatelje. Prijenos božićne mise bit će iz kninske crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Misa počinje u 9.30, a predvodi je kninski gvardijan fra Marko Duran. Božićno je poslijepodne rezervirano za snimku koncerta duhovne glazbe Večer slavljenja. Na Silvestrovo će biti organiziran mozaični program i radijski most s HRT – Radijem Zadar.

HRT – Radio Osijek

HRT – Radio Osijek na Badnju večer priprema posebnu emisiju o božićnim običajima u Slavoniji. U ponoć je prijenos polnoćke iz jedne od osječkih crkava, a nakon toga snimka koncerta Tiha noć iz Vukovara.

Nova prije nove na Silvestrovo od 10.00 do 14.00 ugostit će osječkoga gradonačelnika i osječko-baranjskoga župana, poznate sportaše i glazbenike, a prigodnim mozaičnim programom i radijskim mostom Osječani će se povezati s HRT – Radijem Split. Doček nove godine u eteru HRT – Radija Osijek započinje na Silvestrovo u 20.00 s voditeljima u studiju i reporterom na terenu uz nagradne igre i obilje dobre glazbe.

HRT – Radio Pula

HRT – Radio Pula tradicionalno prenosi polnoćku iz pulske katedrale, a u novogodišnjoj noći predviđena su javljanja mnogih poznatih osoba te hrvatskih iseljenika. Zadnje sekunde stare godine odbrojavat će se s Puljanima i njihovim gostima na organiziranome dočeku na Forumu.

HRT – Radio Rijeka

HRT – Radio Rijeka na Badnjak će izravno prenositi polnoćku iz riječke katedrale svetoga Vida, koju će komentirati rektor Bogoslovnoga sjemeništa u Rijeci dr. Mario Tomljanović. Na blagdan svetoga Stjepana od 19.00, također iz riječke katedrale, tradicionalno će se prenositi koncert božićnih pjesama Božić je, judi u organizaciji Hrvatske glazbene unije (HGU).

U novogodišnjoj noći program će voditi Matea Krmpotić i Albert Petrović, koji najavljuju izvrsnu glazbu i reporterska javljanja s novogodišnjega koncerta na riječkome Korzu. Ondje uz riječke sastave nastupa Zlatan Stipišić Gibonni, a slušatelji će ga čuti i u studiju HRT – Radija Rijeka.

HRT – Radio Sljeme

HRT – Radio Sljeme na Badnju će večer od 18.00 do 24.00 emitirati prigodne reportaže, razgovore s etnolozima i teolozima o hrvatskim običajima i teološkoj dimenziji Božića. Sudjelovat će i glazbenici koji će pjevati i svirati uživo, a organizirana je i božićna nagradna igra za slušatelje. Prigodni će program završiti uključenjem u prijenos polnoćke na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1). Poseban program na Badnju večer vodit će Ana Dagelić.

Prigodni blagdanski sadržaji bit će emitirani i tijekom Božića i blagdana svetoga Stjepana, kad će se HRT – Radio Sljeme u 20.00 uključiti u prijenos tradicionalnoga koncerta Božić u Ciboni.

Na silvestarsku večer na HRT – Radiju Sljeme od 19.00 sa slušateljima će biti Ana Lacković Varga iz studija na Prisavlju i Jelena Pajić iz studija u Bogovićevoj ulici u Zagrebu. Slušatelji će moći doznati koji su događaji obilježili 2016. u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, a očekuju ih i brojne nagradne igre.

HRT – Radio Split

HRT – Radio Split na Badnjak organizira reporterska javljanja sa splitskih ulica i trgova, a na Silvestrovo će slušatelji imati prigodu poslušati priče o dalmatinskim silvestarskim običajima uz nastup uživo Mandolinskoga orkestra. Javljat će se dopisnici iz Imotskoga, s Brača, s Visa, iz Makarske i iz Sinja.

Od 17.00 je na rasporedu Starogodišnji glazbofon – emisija voditelja Gorana Velića, a program dočeka počinje u 20.00. Uz glazbu i kontaktni program, slušatelje očekuju izravna uključenja s dočeka na splitskoj Rivi. Voditeljica je Ružica Politeo, a reporter Marino Marinčić.

HRT – Radio Zadar

HRT – Radio Zadar na Badnjak od 20.00 emitira snimku Božićnoga koncerta iz Hrvatskoga narodnog kazališta u Zadru, na kojemu nastupa sastav iz New Orleansa Joyful Gospel Singers. Na Božić je predviđen prijenos božićne mise iz katedrale svete Stošije, koju će predvoditi zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić. Urednica je Suzana Dražić.

Posljednjega dana 2016. godine u prijepodnevnome programu uživo iz grada reporteri HRT – Radija Zadar javljat će se sa zadarskih trgova i ulica, a pripremljeno je i mnoštvo nagradnih igara. Voditelji novogodišnjega programa su Ana Marušić i Filip Buzov, a glazbeni je urednik Toni Dunatov.