Glazbeni megahertz Hrvatskoga radija slavi 20. rođendan

Emisija Glazbeni megahertz Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) ovoga prosinca obilježava dvadeseti rođendan.

Nizom je radijskih koncerata uživo vesela ekipa emisije već počela sa slavljem, pa su tako slušatelji mogli uživati u koncertu Kvarteta Prelude i Nene Belana te njihovoj obradi The Beatlesa. Vrhunac rođendanskoga slavlja bit će u nedjelju 18. prosinca koncertom glazbenoga sastava Gazde koji već tradicionalno sviraju na božićnome koncertu, a ovoga puta pridružit će im se Mia Dimšić, Neno Belan, Jole i Maja Posavec.

Emisija će se prenositi s obiteljskoga gospodarstva Kolarić, a sve će to slušatelji moći pratiti na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) od 13.30 do 17.00.

Glazbeni megahertz prepoznali su slušatelji, ali i brojni glazbenici koji rado u njoj gostuju. Emisija se počela emitirati 1996. godine, a njezini su je tvorci Mario Mihaljević i Robert Krupa već tada zamislili kao mjesto u kojemu se svira dobra domaća glazba. Tijekom dvaju je desetljeća Glazbeni megahertz mijenjao ime, pa se tako zvao Crven-bijeli-plavi megahertz te Krupni megahertz. Voditelji su bili Mario Mihaljević, Robert Ferlin, Uršula Tolj, Monika Lelas, Ana Ciglenečki i Mirko Fodor. Posljednje dvije godine emisiju Glazbeni megahertz vodi Karmela Vukov-Colić, a uređuje Robert Krupa.

Koliko je emisija dobra, potvrđuje i to što se neprestano emitira već dvadeset godina te što su svi urednici Drugoga programa Hrvatskoga radija prepoznali njezinu kvalitetu i poticali nas da samo tako nastavimo. U poslijeratnome je razdoblju to bila jedina emisija u kojoj se svirala domaća glazba, a to su hrvatski glazbenici znali cijeniti i zato nam godinama uvijek rado dolaze u goste, ističe Robert Krupa koji je kao urednik emisije 2009. dobio nagradu Status Hrvatske glazbene unije (HGU) za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbi.

Vjerujem da je malo ljudi koji se vesele radnim nedjeljama. Ja sam baš takva: s osmijehom žrtvujem nedjeljni ručak jer znam da me na Drugome programu Hrvatskoga radija čeka vesela ekipa, dragi prijatelji u gostima i brojni slušatelji koji s nama krate putovanja, zaboravljaju samoću i uživaju baš kao i mi sami u sjajnoj svirci uživo i zanimljivim pričama poznatih gostiju, ističe Karmela Vukov-Colić.

Više podataka o emisiji Glazbeni megahertz te o njezinu slavljeničkome izdanju u nedjelju 18. prosinca od 13.30 do 17.00 možete pronaći na stranici na Facebooku.

Emisiju je moguće pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.