HRT i udruge osoba s osjetilnim teškoćama potpisale sporazum o suradnji

Hrvatska radiotelevizija (HRT) potpisala je sporazum o  suradnji s Hrvatskim savezom slijepih (HSS), Hrvatskim savezom gluhih i nagluhih (HSGN) te Hrvatskim društvom stručnih komunikacijskih posrednika (HDSKP) čiji je cilj  povećanje i poboljšanje pristupačnosti programa Hrvatske radiotelevizije za osobe s osjetilnim teškoćama. U ime Hrvatske radiotelevizije sporazum je potpisao vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Blago Markota, a u ime udruga njihovi predstavnici.

Potpisivanje Sporazuma rezultat je višegodišnjih napora koje Hrvatska radiotelevizija ulaže u povećanje prilagodbe programa za osobe s osjetilnim teškoćama. Na tomu se nećemo zaustaviti jer predviđamo nastavak suradnje, ponajprije na izradi smjernica za daljnje povećanje pristupačnosti HRT-ovih programa osobama s osjetilnim teškoćama, izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Blago Markota.

Pojasnio je da će javni medijski servis s trima udrugama surađivati na izradi standarda za proizvodnju titlova i audioopisa,  proizvodnji titlova i audioopisa te utvrđivanju najboljih načina njihove distribucije. U planu je i pokretanje Službe za prilagodbu programa osobama s osjetilnim poteškoćama na Hrvatskoj radioteleviziji.

Sporazumom se uređuju i druga pitanja kao što su određivanje prioritetnih vrsta programa odnosno emisija za prilagodbu, praćenje kvalitete i vidljivosti prilagođenih programa i značenja za osobe s osjetilnim teškoćama te jačanje svijesti kreativnih zaposlenika Hrvatske radiotelevizije o važnosti prilagodbe programa za osobe s osjetilnim teškoćama.

Andrija Halec iz Hrvatskoga saveza gluhih i nagluhih izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom dodajući kako vjeruje da će se titlovi uskoro naći na što većemu broju programa. Spremni smo za suradnju s Hrvatskom radiotelevizijom. Ako treba, možemo pomoći i preko europskih fondova, izjavio je Halec.

Predsjednica Hrvatskoga društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe Mirjana Juriša izjavila je kako je važno što je Hrvatska radiotelevizija osvijestila da u sve aktivnosti treba uključiti i same korisnike te kako je sporazum dobra platforma za buduću suradnju.

Predsjednik Hrvatskoga saveza slijepih Vojin Perić ustvrdio je kako je u društvu premala briga za osobe s oštećenjima vida i sluha. Nadam se da će s ovim potpisivanjem gluhe i nagluhe te slijepe i slabovidne osobe biti sve manje gluhe i nagluhe odnosno sve manje slijepe i slabovidne barem u segmentu dobivanja informacija. Kad jedan medij koji je sposoban oblikovati stvarnost postane pristupačan osobama koje su bile udaljene od medija, to doista veseli i oplemenjuje ostatak života, rekao je Perić.

U svibnju ove godine pokrenut je pokusni projekt prilagodbe programa osobama oštećena sluha kojim je u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba u samo nekoliko mjeseci za više od tri puta povećana količina televizijskoga programa s titlovima. Zahvaljujući tomu dnevno se proizvede gotovo pet sati prilagođenoga programa koji se objavljuje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Drugome programu Hrvatske televizije  (HRT – HTV 2).

Hrvatska radiotelevizija već je surađivala s Hrvatskim savezom slijepih na posebnome projektu Europske unije u okviru kojega se istraživala mogućnost proizvodnje i emitiranja audioopisa, a još 2007. počela je prilagođivati program za osobe oštećena sluha s pomoću stranice teleteksta na broju 888 koja služi za prijenos titlova za Dnevnik Hrvatske radiotelevizije.

Tijekom vremena u probni je projekt uključen niz novih emisija, i to brojnih dokumentarnih filmova, serija Crno-bijeli svijet, emisije Škola kuhanja, Dva : jedan u gostima, Vijesti u 17, Regionalni dnevnik, dramska serija Novine te emisije Plodovi zemlje, Kućni ljubimci i CSI Hrvatska.