Novogodišnji program na Hrvatskoj televiziji

U subotu 31. prosinca na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20:10 gledatelji će se u prigodnoj emisiji pod nazivom Novogodišnji retrovizor prisjetiti kako se nekad čekala Nova godina.

Emisija će gledatelje dijelom podsjetiti na to kako je nekadašnja Televizija Zagreb, poslije Hrvatska televizija, pripremala novogodišnji program. Gosti emisije bit će sudionici nekadašnjih, ali i današnjih novogodišnjih emisija i slavlja: Gabi Novak, Tereza Kesovija, Ivica Krajač i Saša Zalepugin. U emisiji će iznijeti svoja sjećanja ne dočeke Nove godine nekad i danas te ih usporediti, a  razgovor će pratiti kratke arhivske snimke.

Svi su oni oduvijek bili kuhani i pečeni u našim emisijama i svojim su nastupima gradili televiziju u Hrvatskoj, a televizija je s druge strane pomogla njima. Ono što su napravili u svojoj karijeri, vrijedi i danas. Saša Zalepugin cijeloga se života bavio zabavnim i mozaičnim programom i svi znamo koliko je to dobro radio. Uvodio je novine i postavio temelje nekim današnjim  emisijama. Primjerice, iz nekadašnjih rubrika njegove emisije Nedjeljno popodne nastale su posebne emisije posvećene glazbi, kućnim ljubimcima, vrtlarstvu i sličnim temama, kaže urednik emisije Novogodišnji retrovizor Zvonimir Varošanec. Za pripremu emisije pregledao je arhivske novogodišnje emisije od ranih šezdesetih godina, pa sve do 2005. godine.

Kad gledam te najstarije emisije, shvaćam da je recept uvijek bio red pjesme, red humora. Nerealno je očekivati da pobjegnemo od toga, kaže Zvonimir Varošanec i dodaje: Oduvijek su kritičari s velikim zanimanjem pratili novogodišnji program i uvijek se čekalo hoće li kritika biti dobra ili loša. Organizacija takvih projekata bila je težak zadatak i veliki izazov i zato su se urednici uvijek trudili izmisliti nešto novo.

Zvonimir Varošanec u svojoj je dugogodišnjoj karijeri sudjelovao u stvaranju brojnih novogodišnjih emisija. Sjeća se da je još kao mladi reporter  izvješćivao u Dnevniku o dočeku nove godine u restoranima, rodilištima, na radnim mjestima, u planinarskim domovima i drugdje. Jako mu je bilo važno što vjernije prikazati kako je prošla najluđa noć u godini.

Pamti i mnoge zgode i nepredviđene situacije, pa je tako jednom s kolegicom Marijom Nemčić vodio novogodišnju emisiju u kojoj se nije pojavio jedan od glazbenih gostiju, pa je Zvonimir otrčao kući po gitaru i uživo zasvirao u emisiji. Dobio je pohvale brojnih gledatelja za vođenje, ali i za sviranje.

Posebno se sjeća ratne 1993. godine kad je Ksenija Urličić organizirala novogodišnju emisiju s HRT-ova trga, na kojemu su se okupili gosti i brojni zaposlenici Hrvatske radiotelevizije, a u jednome trenutku posjetio ih je i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman sa suprugom. Bio je to iznimno emotivan doček Nove godine jer je Hrvatska bila u ratu, a u novogodišnjemu programu emitirale su se i ratne reportaže. To su bili dočeci novih godina koji su se, silom prilika, radili na drukčiji način, kaže Varošanec te dodaje da su se novogodišnje emisije često ostvarivale kao prijenosi koncerata s gradskih trgova.

Odličnu atmosferu prenosili smo u domove naših gledatelja i vjerujem da su općenito takve emisije odlično društvo svima onima koji toga dana nisu u mogućnosti nekamo otići, usamljeni su ili ne mogu zbog ekonomskih razloga ili hladnoće provesti novogodišnju noć negdje vani, nakraju dodaje Zvonimir Varošanec.

Urednik je emisije Zvonimir Varošanec, redatelj je Miljenko Bukovčan, producent Denis Škorput, a voditeljica Karmela Vukov Colić.

Gledatelji Hrvatske televizije (HRT – HTV) ispratit će staru i dočekati novu godinu raspjevano, uz posebno izdanje emisije Lijepom našom u Novu 2017. godinu. Na Silvestrovo će u studiju 10 nastupiti ponajbolji domaći izvođači, koji su svojim nastupima obilježili gostovanje u emisiji Lijepom našom u 2016. godini. Nastupit će i tamburaški sastavi, kulturno-umjetnička društva, a stižu i uvijek dragi gosti iz Bosne i Hercegovine.Radujem se da ćemo našoj vjernoj publici nastojati učiniti što ljepšim i zabavnijim prijelaz iz stare u novu godinu. Za svakoga će biti barem kap veselja i dobroga vina, u svojemu stilu poručuje urednik Branko Uvodić i obećava odlično raspoloženje uz brojne izvođače. Tako će gledatelji moći zapjevati i zaplesati uz glazbene hitove Miroslava Škore, Kraljeva ulice, Vere Svobode, Gazda, Đanija Stipaničeva, Jacquesa Houdeka, Cecilije, Krunoslava Kiće Slabinca, Maje Šuput, Zlatka Pejakovića, Trija Gušt, Mate Bulića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Nedžada Salkovića, Jasmina Stavrosa, Mladena Grdovića, Thompsona, Mirka Švende Žige, Indire, Borisa Ćire Gašparca uz pratnju Džentlmena, Milenija, Fijakera i mnogih drugih.

Na repertoaru će biti neke od najljepših i na zabavama rado izvođenih pjesama.

U kratkome predahu od glazbe za smijeh će biti zaslužna Večernja škola na čelu s profesorom Željkom Pervanom. U humorističnome dijelu svoje će uloge imati Mladen Horvat – Denis, Zlatan Zuhrić Zuhra – Aljoša, Ahmed El Rahim – Antimon i Damir Folnegović – Blaž.

Vesela plesna i pjevačka podrška iz publike bit će članovi kulturno-umjetničkih društava Kraluš iz Stupnika i IGK iz Velike te kulturno-umjetničkih društava iz Kutine i Donje Stubice.

Uz pregršt dobre glazbe začinjene s malo humora emisija Lijepom našom u Novu 2017. godinu na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od 21.00 do iza ponoći.

Urednik i autor projekta je Branko Uvodić, urednik Siniša Kovačić, redatelj Vladimir Koščević, producent Zdravko Sandrin, sekretarica redatelja Marijana Duler, asistentica Aleksandra Haler, majstorica rasvjete Vesna Grgurević, scenograf Igor Juras, a izvođač scene Vladimir Pavić.

Novogodišnji program Hrvatske televizije (HRT – HTV) možete pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi.