HRT-ovu seriju Republika otkupio Viasat World radi emitiranja u 40 zemalja diljem svijeta

Nakon uspjeha HRT-ovih igrano-dokumentarnih serija autora Božidara Domagoja Burića "Tajnoviti srednji vijek", "Ludi rimski carevi" te "Hrvatski kraljevi", koja je dosad bila najprodavanija i najemitiranija serija Hrvatske radiotelevizije u inozemstvu, iz tvrtke Viasat World Limited HRT-ovu Odjelu za prodaju programa i usluga potvrđen je otkup licencije i prava na prikazivanje sjajnog igrano-povijesnog spektakla "Republika" istog autora, s pravom prikazivanja početkom 2017. godine.

Prava na emitiranje otkupila je tvrtka Viasat World Limited, koji pokriva 47 država, odnosno Skandinaviju, srednju i istočnu Europu, Rusiju i Zajednicu neovisnih država, Tursku, Afriku, Izrael te Sjedinjene Američke Države. Sadržaj koji nudi na međunarodnim programima obuhvaća sve, od povijesti i dokumentarnih zabavnih serija do filmova, e-sporta i televizijskih serija.

To je sjajna vijest za Hrvatsku radioteleviziju. Serija "Republika" potvrđuje da je hrvatski javni medijski servis, zahvaljujući izvrsnosti i primjeni najsuvremenije produkcijske tehnologije, na vodećemu mjestu u regiji i šire u proizvodnji povijesno-dramskih dokumentarnih filmova, izjavio je vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Blago Markota.

Zaista nam je drago što smo, nakon uspjeha "Hrvatskih kraljeva" na programu Viasat History, osigurali prava na "Republiku", fascinantnu seriju koja će naše gledatelje prikovati za male ekrane. Naše gledateljstvo uživa u sadržajima koji se odnose na europsku povijest, a "Republika", koja donosi jedinstvenu povijesnu širinu, visoko kvalitetnu produkciju i uvjerljive rekonstrukcije, prikazat će povijesnu važnost Dubrovačke Republike i imati odjek među našim gledateljima diljem Europe i Rusije, izjavila je dopredsjednica tvrtke Viasat World Limited Karin Heijink.

"Republika" će se emitirati na programu Viasat History, koji gledatelje nadahnjuje sadržajem koji omogućuje modernu povijesnu perspektivu: emisije utemeljene na pomno istraženome materijalu prikazanom inteligentnim i pronicljivim pristupom povijesti, koji iznose iznimno karizmatični povjesničari, pravi su intelektualni izazov.

Scenarist i redatelj "Republike" je Božidar Domagoj Burić, koji je skladao i glazbu za seriju. Producentica je Marija Kosor, direktor fotografije Branko Cahun, montažer Dubravko Prugovečki, a kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković.

U nastanku serije sudjelovao je velik broj ljudi, a zahvaljujući i njihovu doprinosu "Republika" je televizijsko djelo vrhunske kvalitete koje upozorava na povijesnu dimenziju i važnost glasovite Dubrovačke Republike. Jedinstvena svjetska baština Republike Hrvatske obogaćena je serijom dostojnom njezine slavne prošlosti, a putem tvrtke Viasat World Limited postat će dostupna sve brojnijoj publici diljem svijeta.

Igrano-povijesni spektakl "Republika" možete pogledati s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Viasat World Limited proizvodi i distribuira 27 plaćenih televizijskih (eng. pay TV) programa u 47 država, odnosno u Skandinaviji, srednjoj i istočnoj Europi, Rusiji i Zajednici neovisnih država, Turskoj, Africi, Izraelu, Francuskoj, Grčkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Sadržaj koji nudi gledateljima obuhvaća sve, od povijesti i dokumentarnih zabavnih serija do filmova i televizijskih serija.

Gledateljstvu također nudi tradicionalni sport te sadržaj iz svijeta e-sporta. Njihov je sadržaj trenutačno dostupan na 17 jezika, a na njihove je programe pretplaćeno više od stotinu milijuna ljudi diljem svijeta. Njihovi najpopularniji proizvodi obuhvaćaju spektar programa pod krovnim imenom TV1000 te Viasat Explore, Viasat History, Viasat Nature i Viasat Sport.

Cjelokupan popis programa tvrtke Viasat Wold Limited možete pronaći na mrežnim stranicama www.viasatworld.com.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) neovisni je javni medijski servis koji ove godine obilježava dvije važne obljetnice – 90. obljetnicu Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnicu Hrvatske televizije (HRT – HTV). Hrvatska radiotelevizija emitira četiri nacionalna televizijska programa, tri nacionalna radijska programa, osam regionalnih radijskih programa i međunarodni radijski program Glas Hrvatske te na teletekstu, mrežnim stranicama i multimedijskoj usluzi HRTi.

Premijera dugoočekivane dokumentarne serije HRT-a "Republika"

Svojim radom i programskim sadržajima Hrvatska radiotelevizija obvezna je informirati javnost o radu državnih i javnih institucija i svim temama bitnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti te čuvati nacionalni identitet, jezik i kulturu, poticati razvoj civilnoga društva i demokracije, promicati snošljivost i poštovanje različitosti, podržavati poduzetništvo te poticati solidarnost i humanost. Te društveno važne zadaće svakodnevno ispunjava brojnim javnim medijskim sadržajima kojima obrazuje, informira i zabavlja svoje korisnike.

U svojemu sastavu ima Simfonijski orkestar, Jazz orkestar, Tamburaški orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije, koji su važni promicatelji hrvatske glazbe i kulture u svijetu. Arhiva televizijskoga programa, arhiva radijskoga programa i zbirka notnih zapisa glazbene proizvodnje Hrvatske radiotelevizije 2012. godine dobile su status kulturnoga dobra.

Hrvatska radiotelevizija punopravna je članica Europske unije radiotelevizija (eng. European Broadcasting Union – EBU). Više podataka o Hrvatskoj radioteleviziji možete pronaći na mrežnim stranicama www.hrt.hr.