Opasan let - akcijski triler

9. siječnja na HRT – HTV 1 u 22:30 (12)

Cameron Poe  vraća se u Alabamu nakon sudjelovanja u Zaljevskom ratu gdje ga iščekuje trudna supruga Tricia. U mjesnom baru sukobio se s trojicom nasilnika, jednog je ubio pa završio u zatvoru. Prošlo je sedam godina i Poe se u zrakoplovu ministarstva pravosuđa vraća kući. Međutim, nekoliko kriminalaca, predvođenih zloglasnim Cyrusom "The Virusom" Grissomom pobunilo se i preuzelo nadzor nad zrakoplovom.


Nakon što je godinama neopravdano bio u sjeni svojih eksponiranih kolega, glumac Nicolas Cage sredinom 90-ih doživio je vrhunac karijere istodobno se potvrđujući u zahtjevnim karakternim ulogama, od kojih je najvažnija ona u drami Napuštajući Las Vegas za koju je dobio i Oscara.

Jedan od takvih filmova je i Opasan let britanskog redatelja Simona Westa koji se slobodno može nazvati baroknom fazom tadašnjih Cageovih angažmana u skupim holivudskim projektima. Baš kao i Cage, tih se godina i redatelj West podjednako posvećivao i umjetničkoj i komercijalnoj strani posla, pri čemu je zenit u prvom slučaju doživio s humornom dramom High Fidelity (2000.), a u drugom godinu dana poslije spektaklom Lara Croft: Tomb Raider.

Obojici je američki film Con Air iz 1997. (Opasan let) važan, jer je Cagea definitivno uvrstio među najtraženije američke glumce, a Westu omogućio početak unosnog rada u SAD-u. Film vrvi akcijskim scenama i kanonadom specijalnih efekata, osobito onih zvučnih, pa stoga ne čudi da je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg zvuka.

Ipak je najveća atrakcija galerija slikovitih kriminalaca koje uz Johna Malkovicha (Opasne veze, Na vatrenoj liniji) tumače i izvrsni Steve BuscemiVing Rhames. Za drugog je Oscara film predložen u kategoriji najbolje pjesme (How Do I Live kantautorice Diane Warren), također nominirane i za Grammy, a zanimljivo je da je filmsku antinagradu, Zlatnu malinu, dobio u kategoriji "bezobzirnog odnosa prema ljudskim životima i imovini na filmu".