Na Hrvatskoj radioteleviziji svakoga dana tri minute o pristojnome ponašanju u novoj emisiji Bonton

Svakodnevno na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 18:05 vrijeme je rezervirano za nekoliko minuta posvećenih pristojnome ponašanju. Nova emisija Bonton podsjetit će gledatelje na temeljna pravila pristojnoga i lijepoga ponašanja te će na zanimljiv i pristupačan način donositi podatke o tome kako se ponašati u različitim situacijama u kojima se svakodnevno nalazimo – za stolom, na ulici, u javnoj ustanovi, u prometu, školi i na mnogim drugim mjestima.

Trominutna emisija Bonton obrađivat će teme kao što su ponašanje u gostima, kako se odjenuti za poslovni intervju, kako se riješiti beskonačnoga telefonskog poziva, o kašljanju i kihanju u javnosti, o posuđivanju stvari, kako se ponašati na recepciji, a kako u šetnji sa psom. Emisija će se baviti i navikama kašnjenja, odnosom vozača i pješaka, ponašanjem za stolom, zijevanjem, znatiželjnim susjedima i mnogim drugim temama u kojima do izražaja dolaze naša opća kultura i pristojnost.

Emisija Bonton posebnu će pozornost posvetiti mladima koji odrastaju na estetici mrežnoga svijeta i kojima je bonton pomalo nepoznat pojam. Svrha je serije potaknuti mlade na drukčije razmišljanje te da se s pomoću suvremenih komunikacijskih kanala na pravi način koriste društvenim mrežama. Emisija će sadržavati i igrane dijelove te skečeve kako bi se što bolje dočarale različite situacije.

Prvi će nastavak govoriti o navikama pojedinih ljudi da fotografiraju hranu i ljude s kojima sjede za stolom u restoranu, a potom te fotografije dijele s ljudima na društvenim mrežama. Nekim ljudima nije ugodna spoznaja da će se dok jedu svoje omiljeno jelo naći na svim društvenim mrežama, a da ih se pritom ni ne pita slažu li se s tim. U prvome je nastavku Bontona strast za fotografiranjem hrane Miru stajala odnosa sa Slavicom, a gledatelji će saznati zbog čega i kako je to mogao izbjeći da je bio samo malo obzirniji.

Voditeljica je emisije mlada glumica Franka Klarić koja će o mnogim temama iz emisije govoriti i iz vlastitih iskustava.

Scenaristice su Janja Pilić i Matea Šarić, redateljica Matea Šarić, direktori fotografije Igor Knežević i Davor Šarić, tonski snimatelj i dizajner zvuka Matija Santro, a producent Hrvoje Habeković. Glumci su u igranim dijelovima emisije Monika Vuco, Aneta Matulić, Katarina Romac, Jakov Bilić, Luka Čerjan, Franjo Đaković i Antonio Jakupčević. Emisiju je za Hrvatsku radioteleviziju pripremila produkcijska tvrtka Media link d.o.o.Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.