Labirint od ove godine u novome terminu

Emisija godinama otvara aktualne i važne teme, a njezini su novinari  ponosni kad prikazivanje reportaže o nekome problemu pomogne njegovu bržemu rješavanju.

Nova godina donijela je i novi termin emitiranja unutarnjopolitičkoga magazina Labirint Hrvatske radiotelevizije. Svakoga ponedjeljka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20.05 ekipa emisije pod uredničkom palicom Jagode Bastalić četvrtu sezonu zaredom analizira političku scenu i društvene fenomene, istražuje zlouporabe i nepravilnosti te donosi životne priče iz svakoga kutka Hrvatske.

Emisija Labirint  godinama otvara aktualne i važne teme, a njezini su novinari posebno ponosni i sretni kad objava reportaže o nekome problemu pomogne njegovu bržemu rješavanju, primjerice kad je u slavonsko selo Cikote, u kojemu nije bilo struje, nakon reportaže u Labirintu stigla struja, a to se dogodilo i u selima pokraj Gračaca. Labirint je objavio i priču o djevojčici Lani Budimir kojoj je trebao novac za liječenje u Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbio je platiti liječenje, no nakon prikazivanja reportaže javili su se dobri ljudi koji su Lani omogućili odlazak na liječenje i danas se odlično oporavlja.

Urednica Jagoda Bastalić kaže kako do tema za emisiju dolazi na različite načine. Važno je slušati ljude i promatrati stvari oko sebe, živjeti u realnome svijetu i osjetiti što muči ljude , ističe urednica i dodaje kako je, primjerice, do teme o badantama, ženama koje rade teške poslove u Italiji, došla putujući prema Trstu. Novinare Labirinta posebno veseli dobar odnos s gledateljima koji im se obraćaju s punim povjerenjem i često im i sami predlože neku temu ili ispričaju svoju priču. Emisija Labirint među rijetkim je emisijama u Hrvatskoj koje se bave istraživačkim novinarstvom. Zbog tema koje otvaraju pritisak je katkad velik, no ekipu Labirinta to ne obeshrabruje te je voljna uvijek i otvoreno govoriti o svim problemima u Hrvatskoj.Jagoda Bastalić (Foto: Krasnodar Peršun za HRT)

Osim o problemima u emisiji se govori i o svijetlim primjerima u našemu društvu. Tako rubrika Pozitiva ističe zaslužne pojedince koji su spremni učiniti nešto dobro za drugoga, poput pomaganja izbjeglicama ili djeci u Africi te kao što je to pokazala priča o gospođi koja je svoj posao ustupila kolegici. Mi u Labirintu mislimo da takve nadahnjujuće i pozitivne priče treba što više pokazati javnosti , kaže Jagoda Bastalić.


Za uspješnu je emisiju iznimno važan dobar tim suradnika. Od samoga su početka u Labirintu novinarke Maja Fišter i Nataša Ledić Grgurić, tu su i Morana Kasapović i Sanja Mikleušević Pavić, a u emisiji povremeno surađuju novinari Saša Živković, Andrea Buča i Sanja Corazza. Donedavno je u emisiji sudjelovala i Nataša Ban Leskovar. Od samoga je početka realizatorica emisije Slavica Grahovar, snimatelji su Viktor Nenadić, Antonio Pozojević i Darko Krakar, a producentica Anja Šaronja.

Dokumentiramo život u svakome kutku naše domovine. Donosimo priče onih koji nam pokazuju da izlaz iz labirinta uvijek postoji. Odgovorno je novinarstvo naš izbor , za kraj ističe svojevrsno geslo emisije autorica i urednica Jagoda Bastalić.