Poseban program u povodu 25. obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske

Prije 25 godina, 15. siječnja 1992., Republiku Hrvatsku je, nedugo nakon proglašenja njezine neovisnosti, priznalo svih dvanaest tadašnjih članica Europske unije te Austrija, Kanada, Bugarska,  Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska, a do kraja siječnja 1992. priznale su je ukupno 44 države. 15. siječnja obilježava se kao spomendan – Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske, a u povodu 25. obljetnice toga priznanja Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila je prigodan program.

U subotu 14. siječnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i multimedijskoj usluzi HRTi u 20.00 na rasporedu je posebna emisija urednika Mislava Togonala i Ane Jelinić. Emisija će tražiti odgovore na brojna pitanja, primjerice je li Hrvatska u četvrt stoljeća od međunarodnoga priznanja ulaskom u NATO i Europsku uniju ostvarila sve svoje vanjskopolitičke prioritete te kako će se razvijati odnosi sa susjedima, a kako s ostatkom svijeta.

U nedjelju 15. siječnja u 10.00 izravan prijenos mise za domovinu iz zagrebačke katedrale na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) te multimedijskoj usluzi HRTi. Misno slavlje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Komentator i urednik televizijskoga prijenosa je Neno Kužina, a radijskoga Blaženka Jančić.

U nedjelju 15. siječnja na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) i multimedijskoj usluzi HRTi od 12.30 do 14.00 na rasporedu je posebna emisija posvećena 25. obljetnici međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske. Uz priloge i javljanja reportera urednik i voditelj Goran Rotim razgovarat će sa Zvonimirom Šeparovićem te Zoranom Šangutom u zagrebačkome studiju, Vesnom Bosanac u vukovarskome studiju i Nikolom Obuljenom u dubrovačkome studiju.

Na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) u 15.30 i multimedijskoj usluzi HRTi urednici Dražen Korda i Danja Dubravac u polusatnoj posebnoj emisiji u reportažnome prikazu donose retrospektivu velikoga događaja međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske prije 25 godina, uz komentare i izjave današnjih državnih dužnosnika.U 20.00 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) te multimedijskoj usluzi HRTi uživo će se iz Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski prenositi svečani koncert Moja domovina pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. U čast velikoga jubileja nastupit će Zbor i Orkestar opere Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) iz Zagreba te Zbor Hrvatske radiotelevizije. Pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i uz sudjelovanje Tamare Franetović Felbinger, Ljubomira Puškarića, Stjepana Franetovića, Tvrtka Stipića i Ozrena Bilušića izvodit će djela Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Blagoja Berse.

U petak 13. siječnja u programu HRT – Radija Sljeme i na multimedijskoj usluzi HRTi u 11.30 gostovat će pater Tonči Trstenjak, jedini Hrvat koji je kao urednik Hrvatske radioetelevizije bio u Vatikanu u trenutku čitanja dekreta o priznanju Republike Hrvatske, a emisija CroAsan također će biti posvećena 25. obljetnici međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske.

U subotu 14. siječnja program HRT – Radija Sljeme bit će protkan najavama povezanima s nedjeljnom proslavom, a u nedjelju 15. siječnja HRT – Radio Sljeme cjelokupan će program posvetiti 25. obljetnici međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske. Reporterska će se ekipa tijekom cijeloga prijepodneva i tijekom koncerta na zagrebačkome Trgu bana Jelačića koji započinje u podne, javljati izravno u program. Sadržajem će se prigodno obojiti emisije Prstom po globusu i Sljemenski smajlić, a prigodan će biti i informativni i glazbeni program.

Hrvatski radio (HRT – HR) i Hrvatska televizija (HRT – HTV) ovu će značajnu obljetnicu pratiti i na svim svojim ostalim programima različitim prilozima, reportažama, javljanjima uživo ili razgovorima s relevantim sugovornicima u brojnim emisijama.