Hrvatska radiotelevizija najgledanija nacionalna televizija u 2016.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) s prosječnim je dnevnim udjelom u gledanosti (SHR) od 30,87% - kad se promatra zbroj svih njezinih četiriju televizijskih programa - bila najgledanija nacionalna televizija u Republici Hrvatskoj u cijeloj 2016. godini.

To je za 5,97% više od po gledanosti druge nacionalne televizije, čiji su programi u zbroju zajedno imali prosječni dnevni udio u gledanosti (SHR) od 24,90%.  Po gledanosti treća nacionalna televizija imala je prosječni dnevni udio u gledanosti od 20,12%.

Gledanosti Hrvatske radiotelevizije u 2016. godini pridonijeli su među ostalim prijenosi utakmica s Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj. Tako je najgledaniji sadržaj na svim nacionalnim televizijama u Republici Hrvatskoj u cijeloj 2016. godini bio prijenos utakmice između Hrvatske i Portugala 25. lipnja 2016., koji je putem Hrvatske radiotelevizije pratilo iznimno visokih 33,1% opće populacije (AMR), odnosno 1.353,348 gledatelja.

Prijenosi nogometnih utakmica koje je ostvarila Hrvatska radiotelevizija, poput prijenosa utakmice između Hrvatske i Španjolske – s 32,8% gledanosti u općoj populaciji (AMR), odnosno 1.340,475 gledatelja, a što je bio i po gledanosti drugi sadržaj na svim televizijama, i inače su bili najgledaniji sadržaj na domaćemu televizijskom tržištu.

Iako nisu na popisu deset najgledanijih emisija na svim nacionalnim televizijama u 2016., informativni sadržaji Hrvatske radiotelevizije, poput televizijskih emisija Plodovi zemlje i Nedjeljom u dva, bili su također među najgledanijim sadržajima na svim nacionalnim televizijama u 2016. godini. Hrvatska radiotelevizija i u prvih je šest mjeseci prošle  godine bila najgledanija nacionalna televizija po ukupnome dnevnom udjelu u gledanosti (SHR) svih svojih četiriju televizijskih programa.

Naime, ukupan prosječni dnevni udio u gledanosti za sva četiri programa Hrvatske radiotelevizije u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine iznosio je 29,90%, što je bilo za 2% više od po gledanosti druge nacionalne televizije.