Na Hrvatskoj radioteleviziji prvi put stalni termini za hrvatske igrane filmove

U okviru prvih promjena u rasporedu emitiranja na programima Hrvatske radiotelevizije (HRT) od utorka 17. siječnja u program se prvi put uvode dva stalna tjedna termina predviđena za emitiranje hrvatskih igranih filmova – nedjeljom u 20 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) te utorkom u 21 sat na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2).

Prvi je u nizu hrvatskih filmova nedjeljom komedija redatelja Antonija Nuića Život je truba. Film je to koji pršti humorom, optimizmom, domaćim evergreenima i prvorazrednim glumačkim nastupima, a atmosferičnost je filma dočarana i nekim od najljepših zagrebačkih veduta prikazanim na hrvatskim platnima. Riječ je o pomalo ironičnome, ali suosjećajnome pogledu na ljudsku potrebu za stvaranjem problema i o vještini kojom te probleme rješavamo. Film Život je truba na rasporedu je u nedjelju 22. siječnja u 20 sati. Hrvatska radiotelevizija jedan je od koproducenata filma.

Gledatelji će u istome terminu moći prvi put na Hrvatskoj radioteleviziji vidjeti i filmove S one strane Zrinka Ogreste i Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana Gorana Viteza.

Prvi u nizu hrvatskih filmova utorkom na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) bit će nagrađivani film Branka Schmidta Ljudožder vegetarijanac, snimljen u koprodukciji Telefilma i Hrvatske radiotelevizije. Film Ljudožder vegetarijanac govori o pogrešnim liječničkim dijagnozama, korumpiranosti, ponižavajućemu odnosu prema pacijentima te seksualnim aferama na bolničkim odjelima, a cijela priča izišla je iz pera bivšega zagrebačkog ginekologa Ive Balenovića.

Ljudožder vegetarijanac dira u srž rana današnjega društva progovarajući o korupciji i kriminalu u politici, policiji, sudstvu i zdravstvu te postaje njegova bespoštedna kritika, nadilazi istinu i postaje zapis vremena. U glavnoj je ulozi korumpiranoga liječnika Rene Bitorajac, direktor fotografije je Dragan Ruljančić, a montažu potpisuju Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić. Film je na rasporedu u utorak 17. siječnja u 21 sat na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2).

U idućim će tjednima gledatelji u istome terminu na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) moći pogledati i film Pjevajte nešto ljubavno Gorana Kulenovića, Metastaze Branka Schmidta te druge proslavljene filmske naslove.

Prikazivanjem niza kvalitetnih hrvatskih igranih filmova Hrvatska radiotelevizija korisnicima želi približiti domaću filmsku proizvodnju i istaknuti njezinu vrijednost i važno mjesto koje joj pripada upravo u programu Hrvatske radiotelevizije.