Prva hrvatska opera Ljubav i zloba objavljena na nosaču zvuka HRT-a

Prvi je put u povijesti hrvatski operni prvijenac Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskoga objavljen na nosaču zvuka. Izdanje je objavila Hrvatska radiotelevizija (HRT), a u izvedbi, koja je studijski snimljena u srpnju 2015., sudjelovali su Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije te vokalni solisti Evelin Novak, Leon Košavić, Domagoj Dorotić i Giorgio Surian te u manjim ulogama Mario Bokun i Stefano Surian.

Opsežan redaktorski rad na pripremi partiture koja tek čeka svoje izdanje obavio je Mladen Tarbuk, ujedno i dirigent ovoga projekta od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu.

Izvedba snimljena i objavljena na nosaču zvuka Hrvatske radiotelevizije, prema notnome materijalu koji je uredio Mladen Tarbuk, omogućuje današnjoj publici da čuje operu Ljubav i zloba u obliku u kojemu je predstavljena publici na praizvedbi u Stankovićevu kazalištu na Gornjemu gradu 28. ožujka 1846. Tekstove u bogato opremljenoj dvojezičnoj programskoj knjižici koja sadržava i libreto te koncept vizualnoga rješenja nosača zvuka, koji se nadovezuje na sadržaj i vrijeme radnje opere, potpisuje G. A. D. produkcija, istaknula je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj.

Reprezentativan proizvod namijenjen je estetskoj, studijskoj i obrazovnoj svrsi, no jednako je iskoristiv i u svrhu promidžbe hrvatske glazbene baštine u svijetu. Hrvatska radiotelevizija ovaj je važan projekt ostvarila u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskoga i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.