HRTi obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Svaki treći dan jedna žena u Hrvatskoj umre od raka vrata maternice. Rak vrata maternice treći je najčešći zloćudni tumor ženske populacije u svijetu. Nažalost ranih simptoma nema, već su samo redoviti ginekološki pregledi način na koji se može dijagnosticirati ta zloćudna bolest koja najčešće pogađa žene između 20. i 49. godine života.

U subotu 21. siječnja u 30-ak hrvatskih gradova održao se 10. Dan mimoza i 6. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice kojima je najavljen 11. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice (22. do 28. siječnja).

Cilj akcije je probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice multimedijska usluga HRTi obilježava s dokumentarnim filmom o ženi koja je pobijedila bolest.

Kako se osjećala kada je saznala da ima rak, gdje je pronašla utjehu i može li se uopće pobijediti bolest? Upoznajte Anu, danas potpuno zdravu ženu koja svojim iskustvom, bezgraničnom ljubavlju i velikom vjerom pomaže drugima.