Hitler: Konačni pad - povijesna drama

7. listopada na HRT – HTV 2 u 21 sat 

Povijesna drama Hitler: Konačan pad iz 2004. film je koji je vođu Trećega Reicha, odgovornog za iniciranje Drugog svjetskog rata u kojem je ubijeno više od pedeset milijuna ljudi, trebao prikazati što realističnije.

Autori su se projekta odlučili za kut viđenja Hitlerove osobne tajnice Traudl Junge (1920.-2002.) koja je godinu dana prije smrti sudjelovala i u realizaciji austrijskog dokumentarnog filma Im toten Winkel - Hitlers Sekretärin redatelja Andréa Hellera i Othmara Schmiderera.

Traudl Junge predstavljena je tako kao krunski svjedok posljednja dva tjedna života Adolfa Hitlera u travnju 1945. u njegovu berlinskom bunkeru uoči prodora Crvene armije. Kao literarni predlošci poslužile su knjige Der Untergang povjesničara Joachima Festa i Bis zur letzten Stunde same Traudl Junge i Melisse Müller. Njih je prilagodio njemački filmski producent i scenarist Bernd Eichinger (Parfem, Ime ruže), dok se režije prihvatio Oliver Hirschbiegel kojemu je to bio treći kinoprojekt u karijeri.

Njemačko-talijansko-austrijski film DER UNTERGANG prikazuje Hitlerov odnos s Evom Braun i nizom najpoznatijih imena iz njegova suradničkog kruga od Josepha Goebbelsa do Alberta Speera pri čemu su neki analitičari zamjerili Hirschbiegelu da dio Hitlerovih časnika u filmu nije doveden u kontekst zločina koji su počinili. U glavnoj je ulozi Švicarac Bruno Ganz (Kruh i tulipani, Nebo iznad Berlina), dok je ulogu Traudl Junge dobila mlada njemačka glumica rumunjskog podrijetla Alexandra Maria Lara (Der Fischer und Seine Frau, Control).

U ostalim su ulogama Corinna Harfouch (Treffen in Travers, Bibi Blocksberg), Ulrich Matthes (Feuerriter, Der Neunte Tag), Juliane Köhler (Nirgendwo in Afrika, Aimée & Jaguar), Heino Ferch (Comedian Harmonist, Der Tunnel) i Thomas Kretschmann (Pijanist, King Kong).

Film je zavrijedio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg filma na neengleskom jeziku, a Bruno Ganz je nominiran za Europsku filmsku nagradu.