Zagrizi metak

14. lipnja na HRT - HTV2 u 21 sat

Početkom 20. stoljeća, kad stari svijet Divljeg zapada bespovratno nestaje, lokalne novine organiziraju utrku od 1000 kilometara na konjima kroz divljinu.

Utrka je privukla mnoge pustolove, među njima i jednu ženu, Miss Jones, zatim dvojicu prijatelja i bivših dobrovoljaca u američkoj konjici, Sama Clytona i Lukea Matthewsa, mladića usijane glave, engleskog gentlemana željnog sportskog nadmetanja, Meksikanca sa zuboboljom koji doslovno treba zagristi metak...

Kako utrka napreduje to nije samo ispit izdržljivosti za konje i jahače već i šire pitanje snage osobne životne filozofije te smisla pobjede i poraza, kao i međusobne suradnje i poštovanja. Priča se temelji na stvarnim događajima, utrci iz 1906. godine, a tema utrke u filmu je protkana motivima hrabrosti, okrutnosti prema životinjama, rasizma, smiraja Divljeg zapada.

Producenti su glavnu ulogu, Sama Claytona, prvo ponudili Charlesu Bronsonu koji ju je odbio, a zatim je ponuđena Geneu Hackmanu. Zagrizi metak nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg zvuka i glazbe 1976.

U pustolovnom američkom  filmu/vesternu BITE THE BULLET, iz  1975. glume Gene Hackman, Candice Bergen, James Coburn, Ben Johnson, Ian Bannen, Jean-Michael Vincent, Mario Arteaga.
Scenarist i redatelj je Richard Brooks.