25. rođendan emisije Mir i dobro

Emisija Hrvatske radiotelevizije Mir i dobro najdugovječnija je emisija Religijskoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV) – bez prekida se emitira već 25 godina, od nedjelje 23. veljače 1992. godine.

Od početka je bila zamišljena kao informativna i interkonfesionalna emisija, u duhu tolerancije otvorena svim kršćanskim i drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, a gledatelji su ju primili kao pravu novost i osvježenje. Kako je pokrenuta u vrijeme Domovinskoga rata, u emitiranim prilozima mogla se vidjeti i čuti riječ ohrabrenja i nade te poziv Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na pomoć. Poručivala je da je Crkva uz narod, bez iznimke, osobito uz prognane i izbjegle.

Prvi su urednici bili pater Tonči Trstenjak i Augustin Bašić. Emisiju je vodio, a poslije i uređivao, Neno Kužina, kojemu se 1995. godine kao voditeljica pridružila Petra Pajdaković. Emisiju su uređivale i Maja Tokić i Irena Hrvatin, a danas ju uređuju Niko Kostanić i Iva Lerotić.

Voditelji emisije bili su Ana Tomašković, Marinko Leš, Matija Lovrec, Eva Šovagović, Melita Hrengek, Helena Knezić i Tea Rapaić. Danas su njezini voditelji Doris Vučković i Drago Celizić.

Tijekom godina svaki od urednika imao je svoju viziju emisije, a danas je to informativni i mozaični magazin. Mir i dobro donosi vijesti iz svijeta religije, prikaze znanstvenih skupova koji obuhvaćaju ne samo religijsku, nego i teološku i filozofsku misao, a tu su i mnogobrojne priče iz života ljudi, župa i biskupija.

Pokušavamo oteti zaboravu osobe koje su obilježile povijest Katoličke crkve. Namjera nam je krenuti i smjerom nove evangelizacije te ponovnoga opismenjavanja i oplemenjivanja. Pitanja koja su bitna za vjeru svakoga katolika zaista su brojna. Život Crkve odvija se i izvan sakristija. Želimo potaknuti ljude na solidarnost i na osjećaj odgovornosti prema drugima. Nastojimo promicati kršćanskomoralna načela i dostojanstvo osobe kao najveću normu djelovanja. Na to nas upozorava i sam naziv emisije Mir i dobro, koji nije samo tradicionalni franjevački pozdrav, nego univerzalna biblijska poruka koja znači živjeti dobro, bez štete, pojašnjava urednica emisije Iva Lerotić.

Komentari gledatelja uglavnom su pozitivni i dobronamjerni. Mnogi hvale emisiju Mir i dobro te kažu da u život unosi malo radosti i vedrine i, naravno, kršćanske nade.

Jedan od simpatičnih komentara, koji mi je ostao u sjećanju, jest od jedne obitelji iz Slovenije koja ne provede nijednu nedjelju bez Hrvatske televizije. Gledaju najprije Plodove zemlje, zatim More, pa Nedjeljom u dva i ostaju uz Prvi program Hrvatske televizije sve do kraja emisije Mir i dobro. Kažu da su sve te emisije u nedjelju obvezne, baš kao misa i goveđa juha , objašnjava Iva Lerotić.

U realizaciji emisije sudjeluje mnogo ljudi, od producenta Draška Vrgoča i koordinatorice troškova i proizvodnje Tanje Zadro do glazbenoga urednika Emilia Kutleše. Svatko na svoj način, od novinara Marine Fio Gabud, Gorana Perića i Zrinke Krešo, do snimatelja, montažera, realizatora i asistenata, daje svoj obol emisiji. Dakako, velik dio posla odrade i ekipe iz HRT-ovih centara te videonovinari. Voditelji ne sudjeluju izravno u stvaranju emisije, ali su važan dio postave. Njihova interpretacija i vjerodostojnost emisiju čini prepoznatljivom i rado gledanom. Na neki su način oni njezin zaštitni znak.

Mir i dobro najgledanija je i najrelevantnija emisija s vjerskom tematikom u Hrvatskoj, ali i šire. Najdugovječnija emisija Religijskoga programa među dvadeset je najgledanijih emisija Hrvatske radiotelevizije. Gleda ju oko tristo tisuća gledatelja, a taj broj zna biti i veći. Osim toga, Mir i dobro nalazi se među petnaest posto najgledanijih redovitih emisija na svim televizijama. Profesionalan rad urednika, novinara i svih drugih koji sudjeluju u proizvodnji emisije pridonio je tome da gledanost emisije ne pada , ističe urednik Odjela za religijski program Hrvatske radiotelevizije Mario Raguž.

U hrvatskim medijima rad i život Katoličke crkve pretežito se prati kroz prizmu afera, političkoga utjecaja ili najvažnijih crkvenih događaja koji su opet podložni dnevnopolitičkom konotacijama. Poruke koje dopiru do javnosti, pogotovo putem različitih informativnih kanala – od internetskih portala, televizija do tiskovina, uglavnom su one koje s osnovnim poslanjem Crkve i nemaju puno veze. Pedofilija, politika, međudržavni sporazumi i slične teme okosnica su prisutnosti Crkve u hrvatskim medijima. U emisiji Mir i dobro pokušavamo upravo to promijeniti. Poslanje Crkve na zemaljskoj kugli, pa tako i u Hrvatskoj, jest pripremiti svoje stado na što plodonosniji prijelaz iz doline suza u blagostanje vječnoga života. Koliko su u tom procesu koji bi trebao biti obilježen ljubavlju, milošću, solidarnošću, vjerom i nadom uspješni naši pastiri u Katoličkoj crkvi, a koliko mi koji tu poruku prenosimo, prosudite sami , poručuje urednik emisije Mir i dobro Niko Kostanić.


Emisiju Mir i dobro možete pratiti svake nedjelje na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od 15.05 i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.