Kradljivac uspomena - triler

13. prosinca na HRT2 u 21 sat - hrvatski film iz 2007.

Kradljivac uspomena žanrovski se može označiti kao politički triler s natruhama art-filma, a rađen je prema istoimenom romanu hrvatskog diplomata i književnika Dine Milinovića koji je radio u našem veleposlanstvu u Parizu.

U Parizu na tajanstven način nestaje istaknuti diplomat i obavještajac Juraj Fran Krsto Križanić. Njegov nestanak, po nalogu obavještajne službe, istražuje Gawain Skok. Gawain je nekadašnji vukovarski branitelj koji je obolio od PTSP-a i ovaj ga slučaj dovodi u niz nepredviđenih situacija i stavlja u nova iskušenja.

Nakon pretencioznih art filmova 'Nausikaja' i 'Serafin, svjetioničarev sin', Vicko Ruić snimio je politički triler kojeg su nazivali i 'hrvatskim James Bondom'.

Pretpostavljalo se da je lik diplomata - tajnog agenta Milinović skrojio prema sebi. Snimanje se odvijalo u Zagrebu, Karlovcu, Kupinskom Kraljevcu, Budimpešti i Parizu.

U filmu redatelja Vicka Ruića glume Nikša Kušelj, Sven Medvešek, Iva Mihalić, Darko Milas, Goran Grgić, Milan Pleština, Nataša Janjić, Ivo Gregurović. Scenarij potpisuju  Dino Milinović i V. Ruić. Snimatelj je Vjekoslav Vrdoljak, a skladatelj Matija Dedić.