Dva HRT-ova dokumentarna filma u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa

U regionalnoj konkurenciji 13. ZagrebDoxa, koji se održava od 26. veljače do 5. ožujka 2017. godine, uvrštena su i dva dokumentarna filma Hrvatske radiotelevizije (HRT): autorski dokumentarac Ljiljane Šišmanović Neuspješan skroz i Jedi, spavaj, jedi, spavaj redatelja Đure Gavrana.

Dokumentarni film Neuspješan skroz nastao je u produkciji emisija pučke i predajne kulture Hrvatske radiotelevizije (HRT).  Filmski je to portret umjetnika koji jednostavno ne može uspjeti i koji je uspješan jedino u tome da je u svemu čime se u životu bavio, bio i ostao neuspješan , pojašnjava autorica filma Ljiljana Šišmanović. Producentica je Nera Zembjak, asistentica redateljice Jasna Petraković, tonski snimatelj Krunoslav Ljubanović, direktor fotografije Davor Petričić, montažer Matija Zajec, a scenaristica, redateljica i urednica Ljiljana Šišmanović. Prva će se projekcija filma Neuspješan skroz, na kojoj će se publici predstaviti protagonisti i ekipa filma, održati u utorak 28. veljače u 19.00 u kinu Kaptol Boutique Cinema. Film će imati još dvije projekcije: u petak 3. ožujka te u subotu 4. ožujka 2017. godine.

Drugu godinu zaredom HRT-ov dokumentarni film nastao u produkciji Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo Hrvatske radiotelevizije, a pod okriljem stručne skupine za multikulturu Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) uvršten je u regionalnu konkurenciju ZagrebDoxa.

Dokumentarni film Jedi, spavaj, jedi, spavaj redatelja Đure Gavrana, koji s Danielom Draštatom potpisuje i scenarij, dio je dokumentarne serije Inside Offside koju je produciralo sedam javnih medijskih servisa iz Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Belgije, Portugala, Norveške i Švedske. Uzbudljiva je to i dirljiva serija o ljudima kojima je nogomet mnogo više od igre, to je njihov način kako zaboraviti teške priče i frustracije svakodnevice. Hrvatska radiotelevizija je sedam filmova serije Inside Offside emitirala za vrijeme trajanja prošlogodišnjega Europskog nogometnoga prvenstva, a HRT-ov su dokumentarac istodobno vidjeli  gledatelji u svim državama koje su sudjelovale u koprodukciji.

Jedi, spavaj, jedi, spavaj – tako svoju svakodnevicu opisuje Prince Ebuka Okeke, nogometaš koji je otišao iz Nigerije prije pet godina. Prema odredbama strogoga zakonodavstva svoje domovine Prince je kriminalac i to isključivo zbog svoje spolne orijentacije.


Nakon bijega u maniri filmskoga scenarija i nekoliko turbulentnih godina po europskim predgrađima Prince je zatražio azil u Hrvatskoj. Tako se pridružio skupini od nekoliko tisuća ljudi koji su u posljednjih 12 godina podnijeli zahtjev za azilom u Hrvatskoj. Prije dolaska izbjeglica iz Sirije pozitivno ih je bilo riješeno manje od 200, pa ni Prince nije bio bolje sreće, no on je čvrsto odlučio ostati u Hrvatskoj za razliku od većine drugih tražitelja azila. Više ih od 80 % napusti Hrvatsku i ne dočekavši rješenje o azilu. Poticaj mu je bila i pozicija napadača u Nogometnome klubu Zagreb 041. Prince uz pomoć odlučne odvjetnice koja pruža besplatnu pravnu pomoć pokreće sudski postupak, no čekanje ga ubija. Jedina je osoba koja mu može pružiti malo nade njegov trener Celestine Olise.

Redatelj Đuro Gavran na prošlogodišnjemu je ZagrebDoxu osvojio Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji, HRT-ova urednica i scenaristica Daniela Draštata ujedno je i izvršna producentica cijele serije, montažer je Staša Čelan, a producentica Ana Šaronja. Film je prikazan i na Festivalu Prix Europa u Berlinu, no autore posebno veseli zagrebačka festivalska premijera.

Prošle smo godine na ZagrebDoxu imali film Pravda koji sam radila s redateljem Nebojšom Slijepčevićem i montažerom Damirom Čučićem. Bavili smo se srpskom manjinom, dakle temom koja je domaća, odnosno takvom je doživljavamo. Ove je godine tema posve drukčija. Tražitelji se azila i azilanti, koje u javnosti još uvijek doživljavamo tuđim problemom, redovito pojavljuju samo na stranicama crne kronike. U međuvremenu su itekako postali naša domaća tema, pa se nadam da je naš film možda mali doprinos međusobnomu upoznavanju“, ističe scenaristica dokumentarnoga filma Jedi, spava, jedi, spavaj Daniela Draštata. Inače, Draštata i Gavran upravo snimaju zagrebački nastavak dokumentarne serije City Folk 2017., u kojemu je jedan od protagonista tražitelj azila iz Sirije. Prva će se projekcija filma Jedi, spavaj, jedi, spavaj održati u srijedu 1. ožujka u 19.00 u kinu Kaptol Boutique Cinema. Film će imati još dvije projekcije: u četvrtak 2. ožujka te u petak 3. ožujka 2017.