Od danas u novome ruhu Vijesti na engleskome jeziku na HRT4

Vijesti na engleskome jeziku na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) od danas se emitiraju u novome ruhu. Na rasporedu će biti svakodnevno u 21.00, trajat će između šest i osam minuta, a vodit će ih četvero voditelja – Ivan Nicholas Badovinac, Domagoj Ferenčić, Katya Miličić i Jelena Primorac.

Voditelji su prošli strogi postupak odabira međunarodnoga multimedijskog programa HRT – Glas Hrvatske i Službe za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije (HRT), a svi su rođeni i odrasli u Kanadi ili Sjedinjenim Američkim Državama i izvorni su govornici engleskoga jezika.

Vijesti na engleskome jeziku u novome izdanju te s voditeljima u studiju počinju uoči nove turističke sezone i važan su novi projekt međunarodnoga multimedijskog programa Glas Hrvatske, koji se uz radijski program uspješno okrenuo i novim televizijskim i mrežnim sadržajima. Na dobrome smo putu da objedinimo programe za Hrvate izvan Republike Hrvatske na svim trima medijima, čime se postiže značajna urednička i produkcijska racionalizacija, a ostvaruje se i uloga Hrvatske radiotelevizije kao javnoga servisa koji ima obvezu proizvoditi program za Hrvate izvan Republike Hrvatske i međunarodnu javnost, ističe vršitelj dužnosti glavnoga urednika multimedijskoga programa HRT – Glas Hrvatske Ivo Kujundžić.

Osim stranim turistima tijekom turističke sezone Vijesti na engleskome jeziku Hrvatske radiotelevizije bit će namijenjene i sve većoj poslovnoj, diplomatskoj i studentskoj zajednici stranaca u Republici Hrvatskoj te mlađim generacijama Hrvata u prekooceanskim zemljama koje ne znaju hrvatski jezik.

Već niz godina svakoga dana emitiramo sedamdeset minuta informativnoga radijskog programa na engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku te dvanaest tjednih emisija na hrvatskome jeziku. Imamo i svoju mrežnu stranicu http://glashrvatske.hrt.hr/, a u suradnji s Dokumentarnim programom Hrvatske radiotelevizije pripremamo i televizijske serije Hrvatska, moj izbor i Otkrivamo Hrvatsku, pojašnjava Ivo Kujundžić.

Vodili smo se činjenicom da u Republici Hrvatskoj tijekom cijele godine boravi sve veći broj turista, osobito ljeti. Engleski je svjetski jezik, pa vjerujemo da ćemo biti zanimljivi i turistima koji također traže kvalitetne informacije iz Hrvatske i svijeta. Emisija je namijenjena i diplomatima te brojnim poslovnim ljudima koji rade u Republici Hrvatskoj. Vjerujemo da će svi oni prepoznati našu emisiju kao mjesto na kojemu mogu dobiti pouzdane informacije o tome što se svakodnevno zbiva u Hrvatskoj, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika Četvrtoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) Tončica Čeljuska.

Vijesti na engleskome jeziku bit će, osim na na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), dostupne i na multimedijskoj usluzi HRTi.