Novinarka Višnja Ružojčić već 30 godina donosi priče s terena

Radijska i televizijska novinarka i istraživačica Hrvatske radiotelevizije (HRT) Višnja Ružojčić ove godine obilježava tridesetu obljetnicu rada na javnome medijskom servisu. Slušateljima Hrvatskoga radija (HRT – HR) prepoznatljiva je po sjajnim radijskim reportažama o ljudima, životu i svakodnevnim problemima koji muče stanovnike Slavonije i Baranje, a posljednjih godina njezine priče imaju mogućnost vidjeti i gledatelji Dnevnika Hrvatske televizije (HRT – HTV) i brojnih drugih emisija Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije. Višnja Ružojčić diplomirana je sociologinja, a zanimanje za društvo i strast za novinarstvo u njoj su pronašli savršen spoj upravo na terenu u ulozi videonovinarke, ondje gdje dobra priča počinje i završava, što će potvrditi svaki iskusan novinar, koji u potrazi za nadahnućem odlazi među ljude.

Višnja Ružojčić školovala se u Slavonskome Brodu, a diplomirala je sociologiju na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon rada u mjesnome listu i na radiju 1993. godine počinje surađivati s Glasom Slavonije, a od 1994. godine vodi dopisništvo toga lista u Slavonskome Brodu. Bilo je to vrlo kreativno razdoblje, tvrdi Višnja, jer je s nekoliko suradnika pokrenula uredništvo te je darovite mlade ljude dodatno poticala na novinarstvo. Krajem devedesetih počinje suradnja s Hrvatskim radiom (HRT – HR) te postaje dopisnicom za Brodsko-posavsku županiju i Požeško-slavonsku županiju te povremeno za Bosansku Posavinu. Novo je to poglavlje karijere koje je Višnji značilo i novo učenje, ne samo u pogledu svladavanja novih tehnologija, nego i za povratak radiju i radijskoj brzini objave vijesti, a za brzinu je Višnji trebala potpuna samostalnost: sama se vozila na mjesta događaja, sama je birala teme i predlagala ih urednicima te je sama snimala, montirala, čitala… Kao lutajući reporter, kaže Višnja uz prepoznatljivu dozu humora i napominje da je uza svu kreativnost, naravno, trebalo pratiti i sve one redovite i tekuće događaje.

Od 2014. godine prihvaća novi profesionalni izazov – videonovinarstvo. Nakon dvotjedne obuke, počelo je zanimljivo, ali i zahtjevno razdoblje. Iako televizijsko novinarstvo Višnju oduševljava, priznaje da je biti tri u jedan –  snimatelj, novinar i montažer – a ujedno ne propustiti bitan podatak te dostaviti sav materijal u zadanome roku, pravi izazov.


 Višnja Ružojčić (Foto: Krasnodar Peršun za HRT)

Razmišljanje o mojemu poslu moglo bi se svesti u dvije riječi: odgovorno novinarstvo. Trudim ga se promicati radom i djelovanjem u zajednici. Profesionalnost je neupitna, vještina se gradi godinama, a taština se ne računa. Obožavam raditi priče koje ističu takozvane male ljude, promiču vrijednosti od kojih sve počinje: predanost, poštenje, skromnost, savjesnost, ljubav i poštovanje , ističe Višnja Ružojčić. Ujedno napominje kako je važno da svi mi odnosom prema radu i općenito svojim ponašanjem širimo krugove slobode i kreativnosti te tako malenim koracima stvaramo bolji svijet.

Osobito sam ponosna na humanitarne projekte koje smo pokrenuli dok sam u dva mandata bila predsjednicom Ogranka Hrvatskoga novinarskog društva za Brodsko-posavsku županiju. Akcijom Za blagdane bez pucnjave i Hrvatsku bez mina prikupljali smo sredstva za razminiranje te uoči blagdana, u suradnji s policijom, liječnicima i Hrvatskim centrom za razminiranje, provodili medijsku kampanju upozoravajući na opasnosti od uporabe pirotehničkih sredstava. U okviru Tjedna dječjih svečanosti u Slavonskome Brodu organizirali smo rasprave i tribine nastojeći raditi na podizanju profesionalnih standarda. Jedna je od njih bila Zaštita privatnosti djece u medijima , prisjeća se Višnja Ružojčić.

U životu su joj najvažniji obitelj i prijateljstvo, kaže da se zbog toga ćuti najbogatijom, a njezin vedar duh i pozitivan odnos prema sebi i drugima vidljiv je i u njezinu pristupu radu, o čemu nerijetko svjedoče pozivi gledatelja i slušatelja Hrvatske radiotelevizije ganutih Višnjinim pričama s terena, koje imaju dušu i koje se brinu za maloga čovjeka i one stvarne, a ne izmišljene poteškoće i žele im osvijetliti put prema njihovu rješenju.