Završnica izbora predstavnice projekta HRT – Radija Sljeme najKAJ za festivale u Krapini i Pitomači

Projekt HRT – Radija Sljeme najKAJ u kojemu slušatelji biraju svoju pjesmu predstavnicu na Festivalu kajkavke popevke u Krapini i Festivalu pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači ulazi u završnicu.

Temeljem programskoga usmjerenja da se hrvatska kajkavska riječ, književnost i kultura promiču u radijskome eteru prošle je godine na HRT – Radiju Sljeme osmišljen projekt najKAJ i to u emisiji Kajkavijana, koja se na popularnome zagrebačkom radiju već sedamnaest godina emitira četvrtkom od 20:30 do 22 sata.

Najprije smo slušatelje krajem prošle godine pozvali da nam šalju vlastite neobjavljene kajkavske stihove za ta dva festivala. Od kraja listopada do polovice siječnja na stranicu na Facebooku HRT – Radija Sljeme najKAJ pristigle su 73 pjesme koje je napisalo 36-ero autora, ističe vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme Tanja Baran.

Projekt je osmišljen s dirigentom Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Sinišom Leopoldom, koji je umjetnički ravnatelj krapinskoga festivala i član stručnoga ocjenjivačkog suda festivala u Pitomači. Uredništvo HRT – Radija Sljeme i maestro Leopold odabrali su osam pjesama koje se mogu ocijeniti ovdje.

Do ponedjeljka 6. ožujka na toj se stranici mogu pročitati izabrane pjesme te se može glasovati za najKAJ pjesmu HRT – Radija Sljeme. Dvije pjesme koje dobiju najveći broj glasova bit će uglazbljene i izvedene kao pjesme HRT – Radija Sljeme na festivalima u Krapini i Pitomači. Projektom najKAJ, za koji je poseban profil na Facebooku i cjelokupnu tehničku potporu osmislio novinar Ivan Hlupić, htjelo se potaknuti slušatelje na kreativnost i omogućiti im da njihove pjesme zažive na popularnim festivalima.

U današnje vrijeme svih mogućih kompjutorizacija i globalizacija, u doba kad se svaka zavičajnost i regionalnost sve više zatire, na sve moguće načine treba podržati kajkavsko stvaralaštvo. Zato natječaj najKAJ zaslužuje svu moguću logistiku koja će popularizirati našu iznimno vrijednu baštinu, smatra maestro Siniša Leopold, koji će se pobrinuti za to da izabrane pjesme budu uglazbljene i izvedene.

Projekt je predstavljen u emisiji HRT – Radija Sljeme Kajkavijana, koju je prije sedamnaest godina osmislila i više je godina vodila sadašnja vršiteljica dužnosti glavnoga urednika HRT – Radija Sljeme Tanja Baran, a već nekoliko godina emisiju autorski oblikuje i vodi Ana Lacković Varga.

Na Radiju Sljeme četvrtkom navečer u Kajkavijani oživljavamo i čuvamo kajkavski duh Zagreba i ostalih kajkavskih krajeva te kajkamo do mile volje već sedamnaestu godinu. Dok je Tanji, rođenoj Križevčanki i kajkavki, ali i znanstvenici, uz profesore, znanstvenike i književnike bilo važno razotkrivati ljepote i posebnosti kajkavskoga govora i običaja ljudi u krajevima u kojima se govori kajkavskim narječjem, meni je važnije uhvatiti duh, a još i više duhovitost onih koji su u bilo kakvoj vezi s kajkavštinom. Obožavam našu sljemensku Kajkavijanu, koja godinama iz četvrtka u četvrtak okuplja brojnu publiku, i to ne samo kajkavce, nego i ostale hrvatske govornike koji nas možda i ne razumiju uvijek, ali smo im simpatični, poručuje Ana Lacković Varga, koja svoju kajkavštinu iz Jablanovca u zaprešićkome kraju rado prikazuje i u ostalim dijelovima programa HRT – Radija Sljeme.

Kajkavijanu možete slušati svakoga četvrtka na HRT – Radiju Sljeme od 20:30 do 22 sata na frekvenciji 88,1 MHz, a emisija je dostupna i na mrežnim stranicama Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na mobitelima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.