Oda-birano - Tragovi oko glazbe: Stjepan Šulek

Utorak na HR1 u 18:15

Odlazak ugledne muzikologinje, profesorice i dugogodišnje radijske urednice Eve Sedak (1938.-2017.) ostavlja mnogostruke tragove njezina djelovanja. Jedno od zadnjih žarišta njezinih istraživanja bila je ostavština Stjepana Šuleka iz koje je ostvarila 2014. godine zanimljivu izložbu koju smo upravo uz nju prošli bilježeći tragove Stjepana Šuleka, ali i dragocjen trag same Eve Sedak.

U ciklusu Oda-birano ponavljamo emisiju Tragovi oko glazbe: Stjepan Šulek.

Tragovi koji ostaju u svjedočanstvima i zapisima, te materijalnoj ostavštini velikih umjetnika nerijetko su prava riznica istraživačima, ali i izazov onima koji će iz obilja ostvariti jedinstvenu cjelinu prikaza, odnosno izložbe.

Tako je muzkologinja dr. Eva Sedak ostvarila zanimljivu izložbu iz ostavštine Stjepana Šuleka (1914. -1986.), preplićući njegova područja umjetničkog i pedagoškog rada, te znakovitim naslovima izložbenih panoa (naslovima stavaka iz Šulekovih djela) dala uputnice za pomniji pogled na životopis i značaj uglednog hrvatskog skladatelja, dirigenta i profesora kompozicije.
U spomen na Evu Sedak
U šetnji kroz postav izložbe naša dokumentarno-glazbena priča bilježi dragocjene komentare dr. Sedak, te i sama postaje jednim od tragova oko glazbe Stjepana Šuleka.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.Autorica i urednica: Iva Lovrec Štefanović