U mreži Prvog Hrvatskoga radija – najcitiranija politička radijska emisija

Već dvanaest godina na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) svakoga jutra u 7.30 u emisiji U mreži Prvog političari, analitičari, stručnjaci te slušatelji i gledatelji Hrvatske radiotelevizije započinju dan osvrtom na najvažniji događaj tijekom protekla 24 sata. Izborom tema i gostiju emisija U mreži Prvog redovito uzburkava političku i javnu scenu, a tijekom godina postala je i najcitiranijom radijskom političkom emisijom u Hrvatskoj. Za svoj je doprinos 2015. godine osvojila prestižnu Večernjakovu ružu.

Smatram da emisiju U mreži Prvog osobitom čine analize, izvješća i komentari koje u njoj svakodnevno možemo poslušati. Pokrenuta je na temelju procjene da Hrvatski radio u jutarnjim satima, kad se radio najviše sluša, mora imati temu dana – događaj koji zanima javnost. Uz goste, koji komentiraju temu, u emisiji sudjeluju slušatelji, što osigurava dinamičnost. To je jedna od vodećih informativnih emisija u medijskome prostoru, a svakoga je dana prati između 130 000 i 150 000 slušatelja i gledatelja. Zanimljivo je da često upravo događaj o kojemu U mreži Prvog gosti ujutro govore, postane temom dana – jer naši su urednici vješti u prepoznavanju vrućih tema , ističe glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija.

Emisiju danas vode i uređuju priznati i iskusni dugogodišnji novinari i urednici Hrvatskoga radija (HRT – HR) Eliana Čandrlić, Milorad Šikanjić, Zoltan Kabok, Mirjana Grahovac i Ivica Ružičić. Tijekom godina, uz ostale urednike i voditelje, uređivali su je i vodili i Sandra Erak, Marin Erak, Marija Gerbec Njavro, Karolina Lisak Vidović i Jelena Mikovčić. Ponedjeljkom se U mreži Prvog uglavnom raspravlja o temama iz vanjske politike, utorkom, srijedom i četvrtkom na rasporedu su teme iz unutrašnje politike, a petkom iz gospodarstva.

Urednik i voditelj Milorad Šikanjić postao je članom uredničkoga tima prije pet godina. Emisiju uređujem utorkom. Najčešći je izvor stresa odabir teme i gostiju, za koje nastojimo da su najstručniji i najpozvaniji sugovornici s područja o kojima govorimo. S vremenom je Mreža dobila status autorske emisije, što je velik izvor profesionalnoga zadovoljstva. Nepodijeljene pohvale za dobru emisiju redovito zaslužuju naši gosti, koji uspijevaju uvjerljivo analizirati i objasniti odabranu temu.

A dobar urednički posao obavio si tek kad si postavljajući pitanja bio nenametljiv šaptač. I ponajviše zato Mreža je za mene i nadalje uzbudljiv profesionalni izazov
, ističe Milorad Šikanjić.

Urednik i voditelj Zoltan Kabok emisiju U mreži Prvog uređuje i vodi od početka njezina emitiranja. Mrežu vodim uglavnom ponedjeljkom, kad analiziramo aktualne vanjskopolitičke događaje, ali to, naravno, nije nužno. Kao i u svakome poslu, i u ovome ima zaista lijepih, no i manje lijepih trenutaka. Svakako je najstresnije kad gost otkaže dolazak u posljednji trenutak, a kontakti sa slušateljima i njihove kritike, i kad je riječ o pohvalama, i kad je riječ primjedbama, dodatno nas obvezuju , napominje Zoltan Kabok.

Urednica i voditeljica Eliana Čandrlić emisiju vodi i uređuje desetak godina. Moj dan za Mrežu uglavnom je petak. Većinom pratim gospodarstvo, a to je posljednjih nekoliko godina zbog kriznih vremena, bilo i više nego izazovno. Nadam se da je najteže prošlo i da ćemo konačno imati priliku govoriti i o pozitivnim stranama gospodarstva, o uspjehu, a ne samo o problemima. Tema Mreže je i aktualan događaj koji je obilježio dan te onda govorimo i o tome, zapravo o svemu što je u krugu zanimanja naših korisnika, slušatelja i gledatelja Hrvatske radiotelevizijeˮ, ističe Eliana Čandrlić i dodaje kako se temeljem svakodnevnih povratnih informacija javnosti i struke može reći da je emisija postala svojevrsna marka Hrvatskoga radija (HRT – HR) te da je s godinama sve kvalitetnija. 

Urednica i voditeljica Mirjana Grahovac kaže kako je svako izdanje emisije U mreži Prvog rezultat temeljite pripreme, koncentracije u eteru te nastojanja da se slušateljima i gledateljima, ali i gostima, ne nametne vlastito mišljenje. „S obzirom na veoma dinamičnu političku i društvenu scenu u Hrvatskoj tema se nametne sama – aktualnošću ili iznimnim utjecajem na naš život. S izborom tema manje je poteškoća nego s izborom gostiju. Naime, rani jutarnji termin mnoge sprječava da, zbog drugih obveza, budu uživo u studiju. Kao urednica najviše sam zadovoljna kad uspijem doći do najmjerodavnijih sugovornikaˮ, ističe Mirjana Grahovac i dodaje da je emisija i dalje ponajprije okrenuta slušateljima, koliko god je televizijska slika donijela novu dimenziju u koncepciji i realizaciji. Posebno je pohvalila goste koji nisu iz Zagreba i koji su spremni krenuti na put u četiri sata ujutro, primjerice iz Virovitice, Slavonskoga Broda, Donjega Kraljevca… jer time pokazuju koliko je Mreža utjecajna i koliko je važno u njoj sudjelovati. 

Ivica Ružičić
uređuje i vodi emisiju U mreži Prvog  već dulje od deset godina, i otad je stalni član tima.

Član tima bio je i od 2012. do sredine 2016. godine kao urednik Redakcije za unutarnju politiku Hrvatskog radija (HRT – HR) i zamjenik voditelja Redakcije za unutarnju politiku i društvo Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije.

Moj je dan za uređivanje srijeda. Najljepše mi je ono što je ujedno i najzahtjevnije – u pripremi, uređivanju i ostvarenju svake emisije, od izbora tema do sugovornika, postoje elementi koji se ne mogu predvidjeti. Nastojimo pratiti sve aktualne teme, događaje i pojave u politici i društvu. Ta je nepredvidivost i najveći izvor stresa jer nikad ne znamo hoće li se gost pojaviti navrijeme, hoće li zakasniti ili jednostavno zaboraviti dogovor, što mi se jedanput i dogodilo. Naravno, postoji i strah da ću ja prespavati termin i zakasniti. To mi je najgora noćna mora: ide najava, počinje emisija, gosti sjede zbunjeni i sami u studiju i gledaju se dok ja spavam. Nasreću, to se nije dogodilo, i nadam se da i neće , zaključuje Ivica Ružičić.

Radijska emisija U mreži Prvog emitira se svakoga radnoga dana na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) od 7.30 do 8.00 te na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), a dostupna je i na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije www.hrt.hr te na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.