Na Međunarodni dan žena uz HRTi

Na Međunarodni dan žena iz videoteke besplatne multimedijske usluge HRTi preporučamo film Oficir s ružom, najpoznatiji rad Rajka Grlića Samo jednom se ljubi te višestruko Zlatnim arenama ovjenčanu dramu Zrinka Ogreste, S one strane, sa Ksenijom Marinković na čelu glumačkog ansambla.

Hrvatska kinematografija ne može se pohvaliti velikim brojem čistih ljubavnih melodrama poput najgledanijeg ostvarenja Pulskog festivala 1987. godine - filma Oficir s ružom! Među ostalim, uradak za koji režiju i scenarij potpisuje Dejan Šorak dobitnik je dviju nagrada: Žarko Laušević je na Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu za najboljega glavnoga glumca, a Šorak Zlatnu arenu za najbolji scenarij. U filmu glume i Dragana Mrkić, Ksenija Pajić, Vida Jerman, Boris Buzančić i drugi.

Samo jednom se ljubi najpoznatiji je i najviše cijenjen rad Rajka Grlića, jedan od presudnih filmova kojima se tzv. praška generacija probila u prvu redateljsku ligu tadašnje Jugoslavije. Poprilično kruto režiran i nemaran spram podrobnije i psihološki uvjerljivije motivacije protagonista, film sugestivnost crpi iz snažnih glumačkih nastupa Mikija Manojlovića, Vladice Milosavljević i Zijaha Sokolovića, te odlične fotografije Tomislava Pintera. Samo jednom se ljubi bio je uvršten u program Izvjestan pogled Canneskog festivala.

Film Zrinka Ogreste S one strane, snimljen je 2016. godine, a svjetsku premijeru imao je na 66. Berlinskom filmskom festivalu gdje je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, poslije čega je dobio još niz nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, uključujući i osam Zlatnih arena. U priči o ženi koja nakon jednog neočekivanog poziva više ne uspijeva sačuvati tajnu pomno čuvanu dva desetljeća, glumačku ekipu predvodi Ksenija Marinković.

Uz filmove, na usluzi HRTi na Međunarodni dan žena donosimo i koncert hrvatske glazbene dive superiornih, specifičnih interpretacija i nekonvencionalna stila. Uživajte uz 1. dio koncerta Dnevnik jedne ljubavi i Josipu Lisac!