Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj

O projektu:

Projekt je utemeljen 1995. godine, s idejom da djeci koja se vraćaju nakon progonstva u svoje ratom razrušene škole, omogući lakše praćenje nastave kroz osmišljavanje izgleda svojega školskog vrta.

U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi. U vrtovima koje su sama oblikovala i uredila djeca uče voljeti prirodu, prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive. Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske. Neki su vrtovi, kao na primjer vrt OŠ u Kaštel Lukšiću, vrt OŠ Orašac kraj Dubrovnika, vrt Šibenske privatne gimnazije, vrt Poljoprivredne škole u Slavonskom Brodu, postali turističke atrakcije kako domaćim tako i stranim turistima.

U sklopu projekta održavaju se   stručni skupovi  o  utemeljenju i uređenju školskog vrta i okoliša, s naglaskom na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama; tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.

Nositelj projekta je Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom poljoprivrede, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnim donatorima.

Hodogram aktivnosti:
Natječaj se otvara u  Koprivnici 17. ožujka, pod pokroviteljstvom Grada i Županije na velikom edukacijsko-motivacijskom skupu na kojem će sudjelovati ravnatelji svih odgojno-obrazovnih ustanova iz županije i grada, te predstavnici lokalne i regionalne samouprave.

Natječaj je otvoren do 22. travnja, Dana planeta Zemlje i odnosi se na sve osnovne i srednje škole i srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj. Natječaj će biti svečano zatvoren na velikoj svečanosti u Šibeniku, 21.04.

Natječaj se objavljuje na web stranici HRT-a te svih partnera i donatora kao i u programu Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije , prigodnim spotovima.

Stručno povjerenstvo pregledava prijave i za samo natjecanje odabire pedesetak  ustanova koje će sudjelovati u projektu, a nakon toga članovi povjerenstva obilaze vrtove, savjetujući djecu i učitelje što trebaju učiniti da bi im vrtovi bili spremni za nagrade.

Krajem rujna ponovo se obilaze vrtovi koji su ušli u uži izbor, te povjerenstvo bira najljepši vrt.

Krajem studenog na završnoj svečanosti dijele se priznanja i nagrade, u zgradi HRT-a, u Zagrebu na Prisavlju.

Dodjeljuju se Zlatna povelja HRT-a (za najljepši kontinentalni vrt), i Zelena i Plava povelja te priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste. Dodjeljuje se i nagrada za kontinuitet koja je također na razini pobjedničke titule. Za nju se mogu, tri godine nakon pobjede, natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a smatraju da i dalje uzorno uređuju svoj vrt i okoliš.

Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-obrazovni pristup mladima.

Prošle je godine u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskome parlamentu Marijane Petir i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Belgiji u Bruxellesu održana izložba Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u jednoj od najpoznatijih škola s 2000 učenika iz svih država članica Europske unije.

Voditeljica projekta: Đurđica Čočić
Autorica i mentorica: Lidija Komes