Dvadeset godina vodeće radijske političke emisije Poligraf

Jedna od najslušanijih radijskih emisija Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu emitiranja. Na rasporedu je svakoga petka na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) od 8.05 do 8.55, a urednici i voditelji Jasmina Popović i Mislav Togonal u emisiji ugošćuju ključne goste iz političkoga i javnoga života. Teme razgovora s gostima uvijek su aktualna zbivanja, a u emisiji izravno sudjeluju i slušatelji. Uz informativne emisije Jutarnja kronika i U mreži Prvog, riječ je ujedno i o jednoj od najslušanijih političkih emisija u hrvatskome javnom eteru te jednoj od najcitiranijih emisija Hrvatskoga radija (HRT – HR).

U Poligraf sam došla nakon kolegice Milene Jukić – Ugrin, koja ga je vodila dvanaest godina. Kad dođete na mjesto nekoga tko je već obilježio emisiju, morate graditi svoj odnos sa slušateljima. A njihove su reakcije uglavnom pozitivne , ističe Jasmina Popović te dodaje kako najviše voli to što emisija pruža mogućnost da se iskorači iz dnevne politike i da se nametnu neke teme o kojima slušatelji možda još nisu razmišljali te da ih se obavijesti o događajima koji se zbivaju oko nas, a koji nisu uvijek u naslovima novina ili informativnih emisija.

Malo je emisija u hrvatskim elektroničkim medijima koje su preživjele test vremena, a Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija jedna je od njih. Ta emisija traje već gotovo puna dva desetljeća i kroz nju su prošli svi koji nešto znače u političkome životu naše zemlje , ističe urednik i voditelj Mislav Togonal. Dodaje kako mu je osobito drago da i danas vodi tu emisiju koja je rado slušana i često citirana u ostalim medijima.

Kad je riječ o Poligrafu, važno je prepoznavanje zanimljivih tema tijekom tjedna, a izbor gostiju zna biti težak zadatak jer u studio dolazi troje ili četvero sugovornika, i to rano ujutro. Glavni je cilj da slušatelj nakon emisije zna više o temi nego što je znao prije nje , objašnjava Jasmina Popović i dodaje da je usto važno uskladiti se s ostalim emisijama Hrvatske radiotelevizije kako bi se, koliko je god to moguće, izbjeglo ponavljanje tema ili pozivanje istih gostiju.

Posebnost Poligrafa jest kontakt sa slušateljima. Naime, posljednjih petnaest minuta ostavljamo za komentare i pitanja slušatelja, a gosti u studiju odgovaraju na njihove upite te se ostvaruje neposredan kontakt, dragocjen za takvu emisiju , naglašava Mislav Togonal.

Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija emitira se na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) od 1998. godine. Prvi je urednik i voditelj bio Aleksandar Stanković, poslije mu se pridružio Ivan Žaknić te potom Petar Štefanić. Prije gotovo dvanaest godina uređivanje i vođenje preuzeo je Mislav Togonal, koji se izmjenjivao s Milenom Jukić – Ugrin, a odnedavno se izmjenjuje s Jasminom Popović. Zbog iznimnih programskih dostignuća 2007. godine emisija je dobila Godišnju nagradu Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Poligraf – politički grafikon Hrvatskoga radija emitira se petkom na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) od 8.05 do 8.55, reprizno se prikazuje na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) istoga dana u 23.05, a dostupan je i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.