Višnja Biti dobitnica nagrade za najbolji radijski prilog koji promiče vrijednosti obrazovanjaNa današnjoj dodjeli priznanja udruge Pragma, održanoj u zagrebačkome Kaptol centru, u kategoriji za najbolji radijski prilog koji promiče vrijednosti obrazovanja godišnja je nagrada dodijeljena dugogodišnjoj novinarki i urednici Hrvatskoga radija (HRT – HR) Višnji Biti. Dodjela nagrade provodi se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te u partnerstvu s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu. Udruga Pragma pozvala je novinare na prijavu radova za dodjelu nagrade u trima kategorijama – za najbolji tiskani, radijski i televizijski prilog. Prijave su trajale do 16. siječnja, nakon čega su odgojno-obrazovne ustanove imale mogućnost odabrati najbolje radove organiziranjem glasovanja prema načelu jedna ustanova – jedan glas. U ocjenjivanju 25 prijavljenih radova sudjelovalo je 948 učenika, 425 roditelja i 142 stručnjaka. Geslo je ovogodišnje nagrade Živim snove i povezano je sa školskim kalendarom koji je tiskala udruga Pragma, a usmjereno promicanju poduzetnosti, kreativnosti i aktivnosti među djecom i mladima.

Jako sam počašćena i sretna što sam dobila nagradu udruge Pragma, koja promiče vrijednosti obrazovanja i bavi se medijskom pismenošću djece i mladih jer je to upravo ono što ja činim u emisiji Hrvatskoga radija Zašto tako već 41 godinu. Osobito mi je drago što su tu emisiju izabrali učenici, roditelji i nastavnici, dakle publika kojoj je moja emisija i namijenjena , istaknula je novinarka i urednica Višnja Biti.

„Kako je tema nagrade bila Živim snove, a usmjerena je promicanju poduzetništva, kreativnosti i produktivnosti među djecom i mladima, kandidirala sam upravo emisiju kojoj je to bila tema. Naime, već više od petnaest godina pratim Državnu smotru projekata iz područja Nacionalnoga programa za ljudska prava i demokratsko građanstvo u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i u svojim emisijama predstavljam projekte učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koji su to radili u okviru Projekta građanin“, pojasnila je Višnja Biti te dodala kako je temeljna ideja bila da mladi bez obzira na svoje godine uče abecedu građanstva, potiču programe u svojim školama, mjestima i gradovima u kojima žive.

Mnogi su to vrlo uspješno učinili u svojim lokalnim sredinama, pomogli da se izgrade igrališta za djecu, biciklističke staze te sudjelovali u humanitarnim akcijama kako bi pomogli svojim bolesnim ili siromašnijima prijateljima. Zanimale su ih ekološke teme te kako sačuvati baštinu i tradiciju skupljanjem starih predmeta, običaja i recepata jela njihovih baka.

Nepresušno je vrelo ideja na temelju kojih su učenici svih ovih godina osmišljavali projekte, a u mnogim sam školama i osobno bila te pružila mogućnost djeci da otvoreno govore o svojim ostvarenjima i mogućnostima koje kao građani imaju
, rekla nam je Višnja Biti.

Uz svečanu dodjelu nagrada i predstavljanje radova dobitnika po kategorijama na današnjemu je skupu organizirana i rasprava s učenicima osnovnih i srednjih škola koji su ujedno bili i gosti dodjele radi poticanja poduzetništva, kreativnosti i inovativnosti u djece i mladih.

Kako naše novinarske radove pristigle za nagradu udruge Pragma ujedno držimo i oblikom učenja medijske pismenosti mladih, još sam zadovoljnija zato što su oni imali prigodu usredotočeno, u školi, slušati radijsku emisiju o tome što rade njihovi vršnjaci, pa će ih to možda potaknuti da učine nešto slično. Svoju ulogu novinara vidim upravo u tome da pronalazim zanimljive mlade ljude i njihova djelovanja te da ih predstavljam drugima u cilju ostvarivanja njihovih prava da sudjeluju u medijima i govore o svim temama koje ih zanimaju. To je ujedno koncepcija moje emisije Zašto tako, pa mi je veliko zadovoljstvo što i nakon 41 godine emitiranja još imam što i komu reći , zaključila je Višnja Biti.

Emisija Zašto tako na rasporedu je na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) svakoga ponedjeljka od 13.30, a može ju se pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.