Obilježavanje Dana Hrvatske radiotelevizije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) tradicionalnim humanitarnim tjednom i brojnim prigodnim sadržajima u radijskim, televizijskim, internetskim i multimedijskim programima uskoro obilježava svoj rođendan, odnosno 91. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 61. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV).

Obilježavanje počinje kao i obično humanitarnim tjednom Uz nas niste sami koji u ovoj godini prati humanitarnu akciju udruge Phoenix pod naslovom Vjeruj u ljubav. Cilj je humanitarne akcije opremanje laboratorija Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju Dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Od ponedjeljka 8. svibnja u mnogim će se HRT-ovim radijskim i televizijskim emisijama govoriti o problemima s kojima se susreću mali pacijenti i njihovi roditelji. Bit će riječi i o njihovim uspjesima, ali i o važnosti opremanja laboratorija u bolnici u zagrebačkoj Klaićevoj ulici.

Završnica humanitarnoga tjedna dogodit će se u HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti u nedjelju 14. svibnja s početkom u 20.00 za kad je predviđen veliki humanitarni koncert Vjeruj u ljubav na kojemu će nastupiti poznati glazbenici među kojima su Oliver Dragojević, Vanna, Marko Tolja, Urban, Frajle, Amira Medunjanin i brojni drugi, a gledatelji i slušatelji moći će uživati u izvedbama antologijskih pjesama jednoga od najuglednijih hrvatskih skladatelja Zdenka Runjića.

Na Hrvatskoj radioteleviziji bit će organiziran i pozivni centar u kojemu će sudjelovati brojne osobe iz hrvatskoga društvenoga i političkoga života, a sve to uz izravni prijenos na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) te putem multimedijske usluge HRTi.

Voditelji u HRT-ovim studijima bit će Jelena Pajić, Robert Ferlin, Ivan Dorian Molnar i Uršula Tolj, a novinarka Sanja Kocijančić Petričević tijekom emisije javljat će se sa zanimljivim sugovornicima iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. Gledatelji će moći vidjeti i zanimljive reportaže te će svojim pozivima na humanitarni broj 060 9008 moći sudjelovati u pomoći u opremanju laboratorija Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju Dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Voditelj je humanitarnoga projekta Uz nas niste sami Božidar Essert, urednica Uršula Tolj, redateljica Mirena Stijačić, glazbeni producent Ante Gelo, a producent emisije Denis Škorput.

Na Dan Hrvatske radiotelevizije, u ponedjeljak 15. svibnja s početkom u 11.00  glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja i Udruge branitelja Hrvatske radiotelevizije položit će vijence kod spomen-obilježja zaposlenicima Hrvatske radiotelevizije poginulima u Domovinskome ratu. Istoga dana u 12.00 u HRT-ovu televizijskome studiju Anton Marti bit će organizirana dodjela godišnjih nagrada zaslužnim zaposlenicima Hrvatske radiotelevizije te nagrada Joško Martinović za najbolju novinarsku reportažu.

I ove će godine Hrvatska radiotelevizija na svoj dan ugostiti svoje umirovljenike i bivše zaposlenike, a u 19.00 u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu bit će postavljena izložba HRT-ovih kamermana i snimatelja. Svoje fotografije izložit će 21 autor, a svi zainteresirani građani izložbu će moći pogledati do nedjelje 21. svibnja.