HRT-ov međunarodni program Glas Hrvatske predstavlja nove mrežne stranice

Na Dan Hrvatske radiotelevizije (HRT) 15. svibnja svečano će biti predstavljene nove mrežne stranice HRT-ova međunarodnoga radijskog programa Glas Hrvatske (HRT – Glas Hrvatske) s brojnim informativnim sadržajima namijenjenima Hrvatima izvan Republike Hrvatske, u kojima će biti sažeti i ulomci iz radijskih i televizijskih programa Hrvatske radiotelevizije.

Cilj je privući mlađe naraštaje Hrvata koji žive izvan Hrvatske, pa će se na novim mrežnim stranicama, uz kratke videodnevnike, moći vidjeti i iscrpno obrađene teme o hrvatskim zajednicama u svijetu, ističe vršitelj dužnosti glavnoga urednika HRT – Glasa Hrvatske Ivo Kujundžić.

Međunarodni multimedijski program Glas Hrvatske svakodnevno emitira i jedanaest radijskih informativnih emisija na engleskome, španjolskome i njemačkome jeziku, a vikendom i višejezične magazine informativnoga, dokumentarnoga i mozaično-zabavnoga sadržaja. Središnja se tjedna radijska emisija Hrvatima izvan domovine emitira na Prvome programu Hrvatskog radija u večernjemu terminu četvrtkom, a izdvojio bih i specijaliziranu emisiju o životu hrvatskoga iseljeništva i njihovih potomaka Ovdje Hrvatska, a tko je tamo, zatim Na valovima staroga kraja koja prati život hrvatskih manjina u susjednim državama, Hrvatsku slikovnicu koja obrađuje posebnosti hrvatske kulture i znanosti, a zanimljiva je i emisija Živjeti put nade u čijemu je žarištu vjerski život Hrvata u svijetu. Sve te emisije i njihovi sadržaji ubuduće će imati još kvalitetnije i vidljivije mjesto na novim mrežnim stranicama Glasa Hrvatske, pojašnjava Ivo Kujundžić.
HRT-ov međunarodni program Glas Hrvatske tijekom posljednjih godinu dana unio je mnogo novina u program namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske, ali i sadržaje namijenjene strancima u Republici Hrvatskoj. Među takvim su sadržajima Vijesti na engleskome jeziku, koje se emitiraju na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) svake večeri s početkom u 21 sat.

Za kratko su vrijeme Vijesti na engleskome jeziku postale jedan od najvažnijih izvora informiranja stranih diplomatskih, poslovnih i studentskih zajednica u Republici Hrvatskoj, ističe Ivo Kujundžić te dodaje kako je krajem ožujka završena i montaža posljednjega od 17 nastavaka serije Baština u objektivu autora Ive Čuline i Luke Marottija, a nedavno je u Pragu snimljen i prvi u nizu dokumentarnih filmova o povijesnim, umjetničkim i znanstvenim vezama Hrvatske i svijeta Mostovi.

Sve su televizijske emisije HRT – Glasa Hrvatske vidljive i na multimedijskoj usluzi HRTi te na društvenim mrežama.HRT – Glas Hrvatske s emitiranjem je započeo prije četrnaest godina na srednjemu i kratkome valu za hrvatske zajednice u europskim i prekomorskim zemljama, a tijekom posljednjih je godina postao suvremenim multimedijskim programom u kojemu su, uz jedinstvenu uredničku suradnju na Hrvatskome radiju (HRT – HR), Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV) i Novim medijima (HRT – NM), ujedinjeni gotovo svi sadržaji namijenjeni Hrvatima izvan Republike Hrvatske, čime se postižu znatne programske i produkcijske uštede te brza, kvalitetna i neutralna informacija – što je ujedno i temeljna zadaća javnoga medijskog servisa.

Prema riječima vršitelja dužnosti glavnoga urednika HRT – Glasa Hrvatske Ive Kujundžića bilo bi dobro kad bi se taj već jasno profilirani sustav proširio specijaliziranim televizijskim programom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što bi ujedno bila i prigoda hrvatskomu iseljeništvu da uz dnevne informativne emisije posredstvom satelita vidi i druge sadržaje domaće proizvodnje.