U nedjelju veliko finale HRT-ovog humanitarnoga tjedna Uz nas niste sami

Građani se u projekt mogu uključiti pozivom na humanitarni broj 060 9008, a vrhunac akcije prikupljanja sredstava bit će u nedjelju kad će za mališane u Klaićevoj nastupiti Oliver, Vanna, Urban i brojni drugi glazbenici

Hrvatska radiotelevizija, još jednom, humanitarnim tjednom Uz nas niste sami obilježava dvije važne obljetnice, 91 godinu Hrvatskoga radija i 61 godinu Hrvatske televizije.

Ovoga puta humanitarni projekt, koji javni medijski servis tradicionalno organizira u povodu svojega rođendana, posvećen je akciji Udruge za pomoć oboljelima od malignih bolesti Phoenix pod naslovom Vjeruj u ljubav. Cilj je akcije prikupljanje sredstava za opremanje laboratorija Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju Dr. Mladen Ćepulić Klinike za dječje bolesti Zagreb.
Svi se građani u projekt mogu uključiti već sada pozivom na humanitarni broj 060 9008, a vrhunac akcije prikupljanja sredstava je u nedjelju 14. svibnja kad će se na Hrvatskoj radioteleviziji održati veliki humanitarni koncert na kojemu će nastupiti poznati glazbenici, a brojni političari i poznate osobe sudjelovat će u pozivnome centru i primati pozive građana.

Do nedjelje i velike završnice u brojnim se radijskim i televizijskim emisijama govori o poteškoćama s kojima se susreću mali pacijenti Klinike za dječje bolesti Zagreb i njihovi roditelji te se nastoji potaknuti javnost na uključivanje u akciju.


Uz nas niste sami: put ozdravljenja Nine Hudinčec

Statistika ne zvuči lijepo. Godišnje oboli između tridesetero i četrdesetero djece, ali imamo i drugi dio priče. Imamo sve više djece koja se izliječe i zato smo zahvalni našim liječnicima. Medicina napreduje, razvijaju se novi lijekovi, imamo sve više novih laboratorija i pojavio se novi način kako djeci učinkovitije odrediti terapiju. Stoga smo se i mi angažirali oko toga da što prije u Hrvatsku stigne laboratorij koji pomaže u otkrivanju i liječenju bolesti. Takav laboratorij zasad ne postoji u južnoj i jugoistočnoj Europi, ističe predsjednik Udruge za pomoć oboljelima od malignih bolesti Phoenix  Velimir Markulin. Dodaje kako je laboratorij veoma važan jer se već iz uzorka djetetove krvi može doznati odgovara li mu kemoterapija:  Prije bismo odradili cjelokupnu kemoterapiju i tek na kraju vidjeli rezultat, a sad ćemo imati mogućnost odmah doznati je li terapija primjerena djetetu.Kemoterapija je vrlo teška i djeci i roditeljima. Ovaj uređaj posredno povećava izglede za izlječenje, i to je najveća korist koju donosi. S druge strane, pojedinačnom se prilagodbom terapije smanjuju i nuspojave , istaknuo je v. d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb dr. Zoran Bahtijarević.

U završnici HRT-ova humanitarnoga tjedna u nedjelju 14. svibnja u 20 sati u HRT-ovu studiju Anton Marti održat će se veliki koncert na kojemu će nastupiti brojni poznati glazbenici među kojima su Oliver Dragojević, Vanna, Marko Tolja, Urban, Frajle, Amira Medunjanin, Detour, Antonela Doko, Marin Jurić Čivro i drugi, a gledatelji i slušatelji moći će uživati u izvedbama antologijskih pjesama jednoga od najuglednijih hrvatskih skladatelja Zdenka Runjića.Hrvatska radiotelevizija javni je servis svih građana koji u skladu sa svojim društvenim zadaćama i u slavljeničkim trenucima nastoji pomoći onima u zajednici kojima je pomoć potrebna. Ovaj put želimo podsjetiti na to s kakvim se poteškoćama susreću djeca sa zloćudnim bolestima i njihovi roditelji te unaprijediti liječenje mališana u Klinici za dječje bolesti Zagreb. HRT-ov humanitarni tjedan završavamo velikim koncertom na kojemu će se prikupljati pomoć, a pridružit će nam se brojne osobe iz hrvatskoga političkog, kulturnog i estradnog života koje će podržati ovu plemenitu akciju, izjavio je voditelj HRT-ova projekta Uz nas niste sami Božidar Essert.

Izravni prijenos koncerta bit će na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), a moći će se pratiti i putem multimedijske usluge HRTi.Voditelji su Jelena Pajić, Robert Ferlin, Ivan Dorian Molnar i Uršula Tolj, a urednica Sanja Kocijančić Petričević javljat će se sa sugovornicima iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. Gledatelji će moći vidjeti i reportaže HRT-ovih novinara Marije Matoš, Vinka Pajića i Nataše Kraljević-Kolbas, a svojim pozivima na broj 060 9008 moći će izravno pomoći u opremanju laboratorija Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju Dr. Mladen Ćepulić.

Uplate se primaju i na posebni račun u Privrednoj banci Zagreb d.d. broj HR1223400091510542019 (PBZGHR2X).

Voditelj je projekta Božidar Essert, urednica Uršula Tolj, redateljica Mirena Stijačić, glazbeni producent Ante Gelo, a producent emisije Denis Škorput.