Naličje pobjede 15.5.1945. - Bleiburg

16. svibnja na HRT – HTV 1 u 15:35 

Nakon trodijelne serije proizvedene 1991. godine, napravljena je kraća verzija koja započinje zbivanjima u travnju 1945. godine i završava predajom hrvatske vojske na Bleiburškom polju.

Tijekom istraživanja otkrivene su mnoge do tada neobjavljivane fotografije i vrijedni filmski materijali koji su, uz izjave, pomogli da se stvori što vjerodostojnija slika tih zbivanja. U seriji sudjeluju povjesničari, ondašnji partizanski generali, ustaški časnici, engleski časnici i sudionici križnih putova.

Uz britanske časnike, koji iskreno otkrivaju kako im je to bio najteži zadatak koji su morali izvršiti, razgovarali smo s Tobyjem Lowom, kasnije lordom Aldingtonom, kojeg je Lord Tolstoj optužio da je izravno odgovoran za izručenja. Materijal je sniman u Austriji na Bleiburškom polju, u Klagenfurtu, u Londonu i Welsu, Sloveniji, Dravogradu, Kočevskom rogu, u Beogradu te na mnogim mjestima diljem Hrvatske gdje su prema svjedočanstvima prolazile kolone smrti. Mnogi sudionici serije više nisu živi te su njihova svjedočanstva i komentari tim vredniji.

Serija je često reprizirana, a zbog obilja dokumentarnoga materijala, potresnih ali istinitih priča s jedne i druge strane, objektivnost i vjerodostojnost nije narušena vremenom te se i danas emitiraju neki njezini dijelovi poput ove skraćene verzije proizvedene 2007. godine.

Scenaristica dokumentarnog filma iz 2007. je Lada Džidić. Redatelj je Danko Volarić, montažeri Nataša Gjurković i Dubravko Slunjski, a producent Drago Škobić.Film pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci i dostupan