Započinje 64. Međunarodni skladateljski Rostrum u Palermu

Hrvatski radio (HRT) sudjeluje na još jednom izdanju prestižnog međunarodnog skladateljskog natjecanja International Rostrum of Composers, koje se održava pod okriljem International Music Council (Međunarodnog glazbenog savjeta).

Ove godine domaćin je Italija, a natjecanje u Palermu (od 16. do 20. svibnja) na kojem sudjeluje 29 nacionalnih radijskih postaja sa četiri kontinenta, sa ukupno 59 skladbi, bit će nova prilika za predstavljanje i promicanje i hrvatske suvremene glazbe.

Hrvatsku predstavlja skladba "Self-Fulfilling Prophecies" Srđana Dedića, a odabir skladbi s natjecanja, uz nagrađene i preporučene, bit će emitiran u ciklusu Izlog sadašnjice na HR3 tijekom kolovoza.

Prestižno međunarodno natjecanje za skladbe nastale unutar pet godina, pod okriljem Međunarodnog glazbenog savjeta (International Music Council) u sjajnoj tradiciji od godine 1954. kada se počinju okupljati nacionalne radijske postaje da bi međusobno predstavile ali i ocijenile i nagradile najvrsnije skladbe a time i promicale i nova skladateljska imena u najširem medijskom okolišu.

To je natjecanje tijekom desetljeća postalo najznačajnijom platformom predstavljanja i promicanja suvremene glazbe putem radijskih emitiranja pružajući ujedno i jedinstveni forum razmjene među radijskim urednicima stručnjacima za suvremenu glazbu. Uz potoru Europske radijske unije (EBU) i ove će se godine u 64. izdanju natjecanja okupiti delegati iz 29 nacionalnih radijskih postaja sa četiri kontinenta predstavljajući 60 recentno nastalih skladbi, koje će se boriti za prestižno priznanje unutar glavne kategorije, ali i unutar kategorije skladatelja do 30 godina.

Jedini hrvatski skladatelj koji je ikada nagrađen ovom značajno UNESCO-vom nagradom ovog natjecanja jest Srđan Dedić koji je to priznanje primio godine 1988. u kategoriji skladatelja do 30 godina. Ove godine u glavnoj kategoriji sudjeluje kao predstavnik Hrvatskog radija (HRT) i to skladbom "Self-Fulfilling Prophecies" koja je pisana za Cantus ansambl i praizvedena na otvorenju prošlogodišnjeg festivala Osorske glazbene večeri pod ravnanjem Berislava Šipuša.

                 


Cilj projekta Rostrum+ koji je započeo prije dvije godine jest doseg što većeg auditorija upravo odabranom suvremenom glazbom, pa se osim emitiranja na radijskim postajama (kojih je u prošloj godini bilo ukupno 700), upriličuje poseban tjedan javnog slušanja na internetu (Streaming week), te će u jednoj knjižari u Palermu biti za vrijeme održavanja ovogodišnjeg Rostruma biti također moguće preslušati skladbe koje su u konkurenciji.

Ovogodišnje natjecanje u Palermu održat će se u suradnji s Konzervatorijem "Vincenzo Bellini" koji proslavlja svoju 400. obljetnicu, a to je ujedno i prvi put da je Italija domaćin Rostruma.

Pobjednici će biti proglašeni u petak, a u konkurenciji 60 skladbi nalaze se djela iz 29 zemalja -  od Australije, Argentine i  Ujedinjenog Kraljevstva do  Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske, Estonije i, naravno, Hrvatske.

Delegatkinja iz Hrvatske, ujedno i selektorica te članica ocjenjivačkog suda na natjecanju, jest muzikologinja Iva Lovrec Štefanović, urednica na HRT.


Više o projektu i natjecanju http://rostrumplus.net/