Blaga Inda - Druga strana Taj Mahal

26. siječnja na HRT2 u 9.55 - dokumentarna serija Treasures of the Indus

Skriveni potkontinent: romantičan, dalek i tajnovit. Od pakistanskih ravnica do podnožja Himalaje, od Indije i Rajasthana na sjeveru do Tamil Nadua na jugu... Vrijeme je na ovome golemom sjecištu civilizacija, religija i kultura iznjedrilo neka od najvećih, zlatnih umjetničkih razdoblja na Zemlji.

Na bogat, iscrpan način tri epizode istražuju priču o Indijskom potkontinentu, prikazujući blaga triju posve različitih naroda, lokaliteta i dinastija, koji su oblikovali suvremenu Indiju.

Povijest doline Inda možda je najznamenitija od svih neispričanih priča. Od minuciozno izrađenih dječjih igračaka i brončanih figura pronađenih u drevnome gradu Harappi do prvoga ljudskog prikaza Buddhe, ovo je pripovijest o stapanju kultura i sjajnim majstorskim dostignućima koja povezuju Pakistan, Afganistan i zapadnu Indiju. Znamenita po svojoj izvanrednoj arhitekturi, Tamil Nadu s pravom nosi naziv "zemlje hramova", od kojih su mnogi podignuti prije 1000 godina.

Ovome moćnom imaginativnom umjetničkom izričaju doista ništa nije ravno. No što je to velike dinastije ovoga razdoblja navelo na stvaranje ovakva hvalospjeva hinduizmu? Utjecaj Mogula na Indiju je nepobitan. Vrhunska remek-djela Taj Mahal i Crvena tvrđava svjedoče o sjajnim graditeljskim sposobnostima. Ali njihovo se naslijeđe proteže i dalje - u područje umjetnosti, parkovne arhitekture i izrade sagova, i to mnogim tehnikama koje žive i danas.

Ispreplećući umjetnost, povijest i putopisno stvaralaštvo na dramatičnoj pozornici veličanstvenih, dojmljivih krajolika Indije i Pakistana, serija nudi fantastičan uvid u iznimno privlačan dio našega svijeta.

2. epizoda Druga strana Taj Mahal

Mongoli su stvorili impozantno, najznamenitije carstvo u povijesti Indije, od Taj Mahala do nevjerojatno zamršenih minijatura s tematikom dvorskog života. No pitanje je jesu li pritom u Indiju doveli civilizaciju ili unijeli raskol. Od trenutka kad je Babur, prvi vladar Mogulskoga carstva stigao iz Afganistana, počeli su prijepori - nameću li Mongoli svoju religiju, islam, zemlji u kojoj vlada hinduizam, ili su otvoreni za religiju i umjetnost zemlje koju su došli osvojiti?

Umjetnost Mongola preostala nakon njihova dvjestogodišnjeg carevanja - čak i građevine u kojima se uz muslimansku ogleda i hinduistička arhitektura - zorno dočarava povijest ovih prijepora, a Sona Datta istražuje kako je ova najspektakularnija od svih indijskih civilizacija posijala i sjeme razdora.

Izvršni producent: Harry Bell
Odabrala: Mira Vočinkić