City Folk 2017: Zagreb

11. srpnja na HRT – HTV 3 u 13:10

Pred nama je nova sezona serije City Folk, Eurovizijske koprodukcije koja nakon Eurosonga i Novogodišnjeg koncerta iz Beča na glasu kao najdugovječniji međunarodni televizijski projekt EBU-a.

Jubilarnu 20. sezonu otvorio je zagrebački City Folk redatelja Đure Gavrana i scenaristice Daniele Draštata. Troje iznimnih ljudi, onih za koje kažemo da su posve "obični", ali s pomalo neobičnim pričama, protagonisti su zagrebačke epizode.

Tony Hnojčik zaštitni je znak zagrebačke fotografske scene. Zaljubljen u lijepo, u motive koji će razveseliti i njega i sve one koji vole fotografiju, možda će vas sasvim spontano zaustaviti dok šećete Zrinjevcem. U tom slučaju svakako pozirajte jer stojite pred objektivnom jednog od naših legendarnih ratnih fotografa, dobrog duha zapadne Slavonije, šarmantnog daruvarskog Čeha sa zagrebačkom adresom.

Rusmira Osmić u svojih je četrdesetak godina proživjela gotovo tri života. Mladost obilježena ratom u BiH, i nešto zrelije godine u Zagrebu, tu samohranu majku troje djece učinile su neslomljivom. Više od dvadeset godina nakon rata, njezina djeca još uvijek imaju izbjeglički status, a pripadaju skupini najugroženijih izbjeglih i raseljenih osoba nakon ratova na prostoru bivše države. Zbog toga su postali korisnici međunarodnog projekta stambenog zbrinjavanja pa iako se činilo da su ključevi doma nadomak ruke, za sreću treba malo više.

Aurwa AlYoussef voli glazbu. Gitara je za njega početak i kraj, hobi i posao, a melankolične melodije način izražavanja. Činjenica da je adresu svoga doma u Damasku zamijenio onom zagrebačkog prihvatilišta za tražitelje azila Porin na to nije utjecala. I dok rat u Siriji traje, Aurwa u Hrvatskoj vodi borbu za dobivanjem azila. Baš kao i 2235 osoba koje su 2016. zatražile zaštitu. Odobreno ih je 99. Hoće li i Aurwa biti jedan od njih.

Scenaristica i urednica je Daniela Draštata, redatelj i snimatelj Đuro Gavran, asistentica Mirela Bedić, montažer Filip Karabelj, kolorist Bogdan Tankosić, obrada zvuka: Krešimir Šušljek, producentica Ana Šaronja, a izvršni producent Erik Hogenboom.