HRTi: Cestovnica - otkrivanje tajni koje stare ljepotice i danas skrivaju

Stići ili putovati? Obaviti ili uživati? Projuriti ili zastati?

Izaberite drugo, umjesto autoputom uputite se do mora nekom starom cestom, i nećete pogriješiti! Karolina, Jozefina i Lujzijana, dostojanstvene vremešne ljepotice, imaju još itekako što ponuditi.

Na polusatno putovanje svakom od njih vodi vas dokumentarna obrazovna serija Cestovnica. Nasuprot brzini i površnosti svakodnevice, ono što smo na tom putu zabilježili približit će vas, barem nakratko, bezvremenskom doživljaju punine života.

Serijal pronađite u videoteci naše multimedijske usluge HRTi.U prvome nastavku gledatelji mogu upoznati Karolinu, najstariju hrvatsku suvremenu cestu koja je povezala unutrašnjost s Hrvatskim primorjem. Do njezine se izgradnje od Karlovca do Bakra i Rijeke moglo jedino pješice ili na konju. Kočijom ili kolima po Karolini se putovalo mnogo udobnije i brže. U kraj opustošen ratovanjem s Turcima ta je cesta donijela život koji i danas žilavo opstaje u bujnoj, bajkovitoj prirodi Gorskoga kotara.

U drugome nastavku Cestovnica će gledatelje povesti putovima tajnovite i dotjerane Jozefine od Karlovca do Senja. Ne tako davno putnici su na prijevojima Kapela i Vratnik zastajali ne bi li udahnuli svježega zraka i uživali u pogledu. Jozefinom se putovalo i u Dalmaciju u vrijeme dok drugih cesta još nije bilo, a zbog iznimnoga osjećaja za lijepo njezinih graditelja Jozefina je estetski uzor hrvatske povijesne cestogradnje.

U trećemu nastavku gledatelji će upoznati Lujzijanu, suvremenu i tehnički savršenu cestu. Dva je stoljeća podnosila sav promet od Karlovca do Rijeke, o njezinoj ljepoti i tehničkoj kvaliteti pisale su europske novine, a tek ju je nedavno u drugi plan bacila autocesta Zagreb – Rijeka. Danas njome voze pretežito kamioni koji izbjegavaju plaćanje cestarine i putnici sladokusci koji brzi dolazak do cilja smatraju manje važnim od uživanja u putovanju.

Urednica i scenaristica dokumentarno-obrazovne serije Cestovnica je Maja Vađić, redatelj Nebojša Slijepčević, direktor fotografije Mario Britvić, tonski snimatelj Goran Čolig, majstor rasvjete Gordan Abramović, montažerka Anita Jovanov, a producentica Sunčana Hrvatin Kunić.