HRT domaćin posebnoga projekta Nobelov duh

Od 19. do 24. lipnja u Dubrovniku će boraviti pet stotina znanstvenika iz cijeloga svijeta među kojima i troje dobitnika Nobelove nagrade za medicinu, odnosno kemiju. Razlog njihova dolaska je 10. konferencija Međunarodne udruge za primijenjene biološke znanosti (eng. International Society for Applied Biological Sciences – ISABS) kojoj na svjetskoj razini predsjeda prof. dr. sc. Dragan Primorac.

U povodu toga Hrvatska radiotelevizija (HRT) 21. lipnja domaćinom je središnjega medijskog događaja te međunarodne konferencije pod naslovom Nobelov duh. Riječ je o moderiranome televizijskom razgovoru koji će u atriju Kneževa dvora u Dubrovniku s nobelovcima prof. dr. sc. Adom Yonath, prof. dr. sc. Haraldom zur Hausenom i prof. dr. sc. Robertom Huberom voditi američka novinarka i producentica te dvostruka dobitnica prestižne nagrade Emmy Ashley Colburn uz izravan prijenos na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT  ̶  HTV 1) od 18.00 do 18.55. Hrvatska radiotelevizija ujedno će omogućiti televizijski signal svim članicama Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU).
U HRT-ovu timu zaduženomu za produkciju ovoga veličanstvenog projekta vlada posebno uzbuđenje. Naša je kuća ponosna članica obitelji 74 slične ustanove iz 56 država okupljenih u Europskoj radiodifuzijskoj uniji, a ovaj projekt radimo za sebe i za njih. Poseban je osjećaj kad znate da jednosatnu raspravu, uživo pred televizijskim ekranima mogu pratiti ljudi od Vancouvera do Vladivostoka i Sydneya. To je ista, i to moćna, skupina država koja svake godine nastupa i na natjecanju za pjesmu Eurovizije, a svi će slušati najbolje što u svijetu postoji od znanosti i to na najljepšemu mjestu na svijetu – u Hrvatskoj i u Dubrovniku! Meni je osobno ovo najljepši i najzahtjevniji projekt takva tipa koji sam vodio. Usporediv je jedino sa Summitom Europske unije, održanim 24. studenoga 2000. godine u Zagrebu, ističe izvršni urednik i voditelj projekta Nobelov duh Goran Rotim.

U organizaciju 10. konferencije Međunarodne udruge za primijenjene biološke znanosti uložen je golem rad, znanje i ljubav, a kad se sve to spoji, kao rezultat imamo znanstveni skup koji će obilježiti ovu godinu. Tijekom kongresa vodeći svjetski znanstvenici, nobelovci, studenti i predstavnici četrdesetak država razmjenjivat će svoja znanja i iskustva u jednome od najljepših svjetskih gradova, Dubrovniku, te iz njega poslati poruku svijetu u kojemu se smjeru razvija medicina 22. stoljeća, ističe predsjedatelj 10. konferencije Međunarodne udruge za primijenjene biološke znanosti prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Dodaje da o snazi Međunarodne udruge za primijenjene biološke znanosti  najbolje govori podatak da je u radu dosadašnjih konferencija sudjelovalo više od četiri tisuće znanstvenika, šest stotina pozvanih predavača iz ukupno sedamdesetak država, a u radu znanstvenoga odbora Međunarodne udruge za primijenjene biološke znanosti sudjeluje čak četvero dobitnika Nobelove nagrade.

Ovogodišnja je konferencija u cijelosti posvećena personaliziranoj medicini te forenzičkoj i antropološkoj genetici, a organizatori skupa – Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti, glasovita američka zdravstvena institucija Klinika Mayo i specijalna bolnica Sveta Katarina – uložili su golem napor kako bi vodeća imena svjetske znanosti sudjelovala u radu skupa. Posebno me raduje dolazak velikoga broja studenta iz cijeloga svijeta i ne dvojim da će im susret s vodećim svjetskim znanstvenicima postati dodatno nadahnuće u traženju izvrsnosti. Osobno me iznimno raduje i da se konferencija događa u Hrvatskoj i da našoj domovini daje veliku svjetsku prepoznatljivost jer za prirodna bogatstva i ljepotu koju imamo nismo zaslužni, ali s događajima poput ove konferencije možemo usmjeriti hrvatsku budućnost i našu domovinu snažno smjestiti u svjetskim znanstvenim krugovima, naglašava prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Među članicama Europske radiodifuzijske unije vlada veliko zanimanje za prijenos razgovora koji će s trima uglednim nobelovcima na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) voditi američka novinarka i producentica Ashley Colburn, što i ne začuđuje jer je riječ o znanstvenicima s najvišim svjetskim referencijama.

Prof. dr. Ada Yonath prva je Izraelka i prva žena na Bliskome istoku koja je dobila Nobelovu nagradu za znanost te prva žena u 45 godina koja je dobila Nobelovu nagradu za kemiju. Predmet su njezinih istraživanja bili ribosomi, stanične organele koje imaju ključnu ulogu u prevođenju ribonukleinske kiseline u bjelančevinu.

Prof. dr. Harald zur Hausen za svoja je istraživanja raka grlića maternice i uloge ljudskoga papiloma virusa (HPV) u nastanku te bolesti nagrađen Nobelovom nagradom. O važnosti njegova otkrića najbolje govori podatak da je rak vrata grlića maternice drugi rak kod žena u svijetu po čestoći od kojega godišnje obolijeva 500 tisuća, a umire 250 tisuća žena.

Prof. dr. Robert Huber prvi je izveo kristalizaciju međumembranske bjelančevine koja je iznimno važna za fotosintezu u bakterijama, a istodobno je odredio i njegovu strukturu.

Moderiranoj raspravi s trojicom dobitnika Nobelove nagrade moći će prisustvovati i šestero hrvatskih srednjoškolaca čije će oglede ocjenjivati i nagraditi stručnjaci s klinike Mayo i s triju uglednih sveučilišta – Harvard, Penn State i George Washington.

Nobelov duh gledatelji Hrvatske radiotelevizije moći će pratiti 21. lipnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od 18 sati do 18:55 te na mobilnim uređajima, računalima i tabletima s pomoću multimedijske usluge HRTi.