Iz emisije O Zagrebu zbore dvije Dore HRT – Radija Sljeme proizišla nova pjesma sastava Adastra: Tramvaj plavi

Emisija HRT – Radija Sljeme O Zagrebu zbore dvije Dore, koja svake subote od 9.30 donosi priče iz zagrebačke prošlosti isprepletene osvrtima na zagrebačku sadašnjost, potaknula je stvaranje nove pjesme u hrvatskome glazbenom eteru. Pjesma tonskoga snimatelja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i voditelja glazbenoga sastava Adastra Jeronima Marića duhovito opisuje putnike, Zagreb i zagrebačke tramvaje, a nastala je tijekom snimanja emisije posvećene povijesti zagrebačkih tramvaja.

Pjesma je nastala spontano. Kolega Jeronim Marić zatekao se u ulozi tonskoga snimatelja jedne od naših emisija u kojoj smo radili priču o povijesti zagrebačkoga tramvaja. Sjetio se refrena koji je prije osmislio za neku svoju pjesmu te je predložio da nam ga otpjeva i da to bude simpatičan tonski umetak u emisiji. Međutim, ne samo da smo dobili refren, nego je nastala cijela pjesma koja je do početka montaže u tek nekoliko dana napisana i snimljena, prisjeća se urednica emisije Doroteja Brljak Sunajko.

U Tramvaj plavi uskočio je i Tomislav Goluban dodatno obogativši pjesmu prepoznatljivim zvukom usne harmonike. Snimljen je i videospot čiji je cilj predstaviti Zagreb preko njegova prepoznatljiva simbola – plavoga tramvaja. U stvaranju videospota sudjelovali su brojni Zagrepčani, kadeti GNK-a Dinamo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i članovi Adastre, istaknuo je Jeronim Marić.

Dvije zaljubljenice u Zagreb – nagrađivana turistička vodičica i autorica tekstova za emisiju HRT – Radija Sljeme O Zagrebu zbore dvije Dore Dora Fila Butković te urednica Doroteja Brljak Sunajko – ne skrivaju zadovoljstvo što se u njihovoj emisiji stvaraju novi hitovi.

Emisija O Zagrebu zbore dvije Dore donosi priče iz zagrebačke prošlosti, ali na zabavan i veseo način i u osebujnome, pomalo dramskome obliku u kojemu dvije prijateljice razgovaraju o Zagrebu, svojim sjećanjima iz djetinjstva te u lepršavu razgovoru oživljavaju povijesne likove i događaje, zagrebačke znamenitosti i običaje koji prikazuju život Zagrepčana od davnina.

Dvadesetominutna se emisija na HRT – Radiju Sljeme emitira subotom od 9.30, a može se poslušati i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Videospot Tramvaj plavi glazbenoga sastava Adastra možete pogledati OVDJE.