Popularna HRT-ova emisija Imam problem odlazi na ljetnu stanku

Ekipa popularne HRT-ove emisije Imam problem od prošloga tjedna ima ljetnu stanku. Urednici i voditelji Jagoda Martinović, Marina Medved Pulić, Branko Potkrajčić, Mirela Micek, Saša Užarević, Miljenko Cvitković i Sanja Brajković proteklih su mjeseci gledatelje uspješno informirali, obrazovali, pomagali im, upućivali ih i pokušavali riješiti njihove životne probleme u jedinome kontaktnom programu takve vrste uživo u hrvatskome televizijskom eteru. Naime, emisija Imam problem svakoga dana nakon što završi Dobro jutro, Hrvatska, najizravnije komunicira s gledateljima. Nakon uvodne reportaže o konkretnome problemu gosti i sugovornici u studiju odgovaraju na pitanje kako ga riješiti, a gledatelji se izravno uključuju u emisiju. Tema je i u protekloj sezoni bilo mnogo, no jedna se pokazala rak-ranom našega društva. Urednice Jagoda Martinović i Marina Medved Pulić dobile su stotine poziva građana koji su zbog posljedica ovršnoga zakona dospjeli na prosjački štap. 

„Zvali su nas često i nakon radnoga vremena. Živjeli smo s njihovim problemima i ovrhama. Znate, svakomu se može dogoditi da se razboli, da ostane bez posla, da ne može platiti račun, no kad postane pravilo da se dug od nekoliko kuna poveća sto, tisuću ili više puta, zbog različitih agencija koje ga prebacuju iz ruke u ruku, onda to postane alarmantno. Tek kad smo načeli tu temu, shvatili smo koliki je to problem“, ističu urednice Jagoda Martinović i Marina Medved Pulić.

Još je nekoliko važnih tema obrađeno u nekoliko emisija. Među njima je i problem zaštite djece od pedofila. Zakonska rješenja koja omogućuju da i osuđeni pedofili rade s djecom ponukala su urednicu Elizabet Škrobo i voditelja Miljenka Cvitkovića da stalno traže odgovore na pitanje kad će djeca napokon biti primjereno zaštićena.


„Nažalost, nijedna dosadašnja vlada nije poduzela potrebne mjere, a od sugovornika u studiju mogli smo čuti da je razlog tomu između ostaloga i taj što djeca nisu glasači. Možda nisu, ali su naša budućnost i ako ih ne zaštitimo, ne možemo se nazvati uređenim društvom“, ističu Elizabet Škrobo i Miljenko Cvitković.

Gotovo svaka emisija upozoravala je na to da zakoni u primjeni ne funkcioniraju uvijek te da se na papiru često nalaze besmislice. Zato su i urednica Mirela Micek i voditeljica Sanja Brajković upozoravale na gorući problem obiteljskih liječnika i prava oboljelih od moždanoga udara. I problemi osoba s invalidnošću bili su u protekloj sezoni osobito važna tema te im je posvećeno nekoliko emisija. Urednik Saša Užarević sezonu je započeo i završio reportažama i gostovanjima čija su tema bila radnička prava i njihovo kršenje. Branko Potkrajčić borio se za prava branitelja te svih onih koji su ugradili razdjelnike. Na vrućim stolcima u HRT-ovu studiju izmjenjivali su se državni tajnici, pomoćnici ministara, suci, pravnici, ekolozi i liječnici kojima nije uvijek bilo ugodno u emisiji uživo slušati pitanja gledatelja.

Emisija Imam problem jedna je od rijetkih emisija na hrvatskoj televizijskoj sceni koja prati bilo naroda, čuje pitanja i vapaje malog čovjeka – gledatelji su shvatili da ih netko sluša te su i plakali, i zapomagali, ali si i uzajamno pomagali. Sve to učinilo je ovu emisiju iznimno uspješnom, a uredništvu je iznimno važno odnos s gledateljima i dalje njegovati i tako ispunjavati jednu od temeljnih zadaća Hrvatske radiotelevizije kao javnoga medijskog servisa. Ne začuđuje stoga podatak da je dnevno emisiju gledalo između 150 i 200 tisuća gledatelja.

O njezinoj popularnosti govori i podatak da su i gledatelji i sugovornici tražili da se trajanje emisije produži, a s tim se u okviru nedavne rasprave o programskim obvezama složila i pravobraniteljica za osobe s invalidnošću Anka Slonjšak: „Mišljenja sam da je emisija jako dobro zamišljena, da je zanimljiva gledateljima i da je u dobrome terminu. Predlažem da traje barem 45 minuta ako je već kontaktna emisija i da gost ima mogućnost doista prenijeti one informacije koje gledatelji očekuju. Ovako se doima da se samo trči od pitanja do pitanja, a da se ni na jedno ne daje cjelovit odgovor.” A ekipa emisije Imam problem najavljuje da će se i najesen hrabro uhvatiti ukoštac s problemima hrvatskih građana i tražiti rješenja.