Operom pod zvijezdama omiljena HRT-ova emisija Opera box slavi 25. rođendan

U okviru festivala Zagreb Classic u subotu 1. srpnja  Zbor Hrvatske radiotelevizije i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije udružit će se s vrsnim solistima Valentinom Fijačko Kobić, Kristinom Kolar, Ivanom Lazzar, Martinom Zadro, Dubravkom Šeparović Mušović, Ivanom Srbljan, Domagojem Dorotićem, Tomislavom Mužekom, Ljubomirom Puškarićem, Giorgiom Surianom i maestrom Ivom Lipanovićem te ponovno oživjeti tradiciju svečanih opernih koncerata pod vedrim nebom poznatih preko projekta Opera pod zvijezdama, koji je 2002. godine, kao idejni začetnik, pokrenuo Dražen Siriščević. Bit će to ujedno i proslava 25. obljetnice prikazivanja omiljene HRT-ove emisije Opera box.

HRT-ovi će ansambli izvoditi djela Giacoma Puccinija, Ivana pl. Zajca, Emmericha Kálmána, Franza Lehará, Georgesa Bizeta, Augustína Lare i Jacquesa Offenbacha, a koncert će biti održan na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu s početkom u 21.00 uz izravan prijenos na Trećemu programu Hrvatske televizije  (HRT – HTV 3), Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) te na multimedijskoj usluzi HRTi. Redatelj televizijskoga prijenosa je Danko Volarić, producent Damir Čengić, a urednik Željko Mesar.

Emisija o opernoj umjetnosti Opera box na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) prikazuje se od 1992. godine, a zanimljivo je da je pokrenuta unutar Zabavnoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV) pod tadašnjom uredničkom palicom Ksenije Urličić. Isprva je bila zamišljena kao emisija ozbiljne glazbe na zabavan način koja se trebala prikazivati tek kao popuna redovitoga programa u ljetnoj stanci, no već nakon prvih osam emisija stekla je popularnost među publikom i postala jednom od kultnih emisija Hrvatske radiotelevizije. Opera box uvelike je pridonijela popularizaciji operne umjetnosti u Republici Hrvatskoj zahvaljujući ulomcima opernih ostvarenja i reportažama iz hrvatskih i uglednih inozemnih opernih kuća, prilozima o opernim umjetnicima te sadržajima povezanima s opernom umjetnošću koji su predstavljeni jedinstvenim stilom autora, urednika i voditelja emisije Dražena Siriščevića.

Želja mi je bila napraviti emisiju ne za zaljubljenike u operu, nego upravo za one koji su operu oduvijek smatrali elitnim žanrom koji nije za njih. I znam da sam uspio! Naime, kad mi priđe netko od prolaznika i kaže Hvala vam što ste mi približili operu. ili kad mi u razgovoru neki od sadašnjih opernih prvaka dobaci Gledao sam vašu emisiju kad sam bio mali i tada sam poželio postati opernim pjevačem. znam da sam uspio.

To su sjajne povratne informacije, a emisiju Opera box, i nakon 25 godina, nastavit ću raditi s istim žarom i energijom“, poručuje Dražen Siriščević.

Iako je često mijenjala termine i programe na kojima se prikazivala, Opera box zadržala je vjernu publiku, ali i stekla brojne nove poklonike. U 25 godina prikazano je više od tisuću emisija te je stvorena zavidna arhiva kazališnih opernih predstava i razgovora s opernim umjetnicima diljem svijeta snimljenih upravo zahvaljujući ekipi Opere box.

U stalnoj su postavi od samih početaka u emisiji sudjelovali snimatelj Dražen Petrač, tonski snimatelj Mario Kišić, producent Damir Čengić, montažer i realizator Vedran Perišić, kojega je poslije naslijedila Vesna Fijačko Fodor.

„Dobro je kad se sve zbroji. Opera box navršava četvrt stoljeća, a traje već zapravo dva stoljeća“, poručuje Dražen Siriščević.