Na HRT-u i ove godine prijenos otvaranja Đakovačkih vezova i svečanoga mimohoda ulicama Đakova

Na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u petak 7. srpnja s početkom u 20 sati gledatelji će moći izravno pratiti svečano otvorenje 51. Đakovačkih vezova na Strossmayerovu trgu ispred katedrale svetoga Petra u Đakovu. U nedjelju 9. srpnja na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 9 sati ljubitelji te poznate kulturne manifestacije moći će pratiti prijenos jednoga od najvažnijih zbivanja Đakovačkih vezova – svečane povorke sudionika đakovačkim ulicama od Maloga parka do Strossmayerova parka – na kojoj uz folklorne skupine sudjeluju i svatovske zaprege i jahači. Tijekom nedjeljne manifestacije bit će održan i izbor za najbolje nošeno narodno ruho za djevojke, snaše, momke i bećare.Na svečanome otvaranju u petak 7. srpnja nastupit će glumci i Kulturno-umjetničko društvo Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku te brojni vokalni solisti i tamburaški sastavi među kojima su Vera Svoboda, Sanja Hajduković, Krunoslav Kićo Slabinac, Lole i brojni drugi. Voditelj i urednik svečanoga otvaranja je Branko Uvodić, scenarist Mirko Ćurić, redatelj Darko Milas, a glazbeni urednik Tomislav Radičević.Na svečanome mimohodu u nedjelju 9. srpnja đakovačkim ulicama proći će šezdesetak kulturno-umjetničkih društava iz Republike Hrvatske i inozemstva. Zaustavit će se pred katedralom, na novouređenome Strossmayerovu trgu, a zatim će nakon mimohoda đakovačkim ulicama proći svečano ukrašene konjske zaprege i konjanici na lipicancima.

To je svetkovina tradicijske kulture koja je prerasla u jednu od najvažnijih manifestacija na državnoj razini kad je u pitanju naša bogata kulturna baština. Dolaze tisuće folkloraša svakoga ljeta da bi prikazali bogatstvo i ljepotu onoga što smo naslijedili od svojih starih, ističe dugogodišnji urednik i voditelj prijenosa Đakovačkih vezova Branko Uvodić.

Prvi su Đakovački vezovi održani 1967. godine kao prigodna turističko-kulturna manifestacija u povodu Međunarodne godine turizma i već je to prvo izdanje doživjelo velik uspjeh u Slavoniji i Baranji, ali i šire. Đakovački vezovi održavaju se svake godine u srpnju, a u okviru manifestacije izvodi se izvorni folklor iz Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema te drugih hrvatskih krajeva uz prateće priredbe – otvorenje izložbi, konjička natjecanja te druga kulturna i turistička zbivanja.

Manifestacija ima i međunarodno značenje jer okuplja izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta. Središnji su događaji svečano otvaranje, nastupi folklornih skupina i svečana povorka đakovačkim ulicama te svečanost zatvaranja manifestacije pod nazivom Slavonijo, zemljo plemenita s bogatim glazbenim programom i izborom za najbolje nošeno narodno ruho.

Hrvatska radiotelevizija prenosit će otvorenje i svečani mimohod Đakovačkih vezova u petak 7. srpnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20 sati te svečanu povorku đakovačkim ulicama u nedjelju 9. srpnja na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 9 sati. Oba će prijenosa biti moguće pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi