Pat Garrett i Billy the Kid - vestern

20. veljače na HRT2 u 23.40 - američki film PAT GARRETT AND BILLY THE KID, 1973. (12)

Posljednje desetljeće 19. stoljeća razdoblje je tijekom kojeg SAD doživljava velike promjene. Razvoj je primjetan i u Novom Meksiku, gdje veliki stočari uništavaju male farmere, a zakon se počinje vrlo dosljedno provoditi. Vrijeme je to koje odmetnicima poput zloglasnog Williama H. Bonneya zvanog Billy the Kid ostavlja sve manje manevarskog prostora.

Dok je još donedavno bilo moguće hladnokrvno ubiti čovjeka i mirno odjahati u sumrak, danas zakon ubojicama neprestano puše za vrat. Nakon susreta s nekadašnjim partnerom Patom Garrettom, čovjekom s kojim je svojedobno radio za moćnog stočara Chisuma, toga postaje svjestan i sam Billy. Naime, guverner Lew Wallace Garretta je upravo imenovao šerifom, a njegov prvi zadatak je protjerati Billyja iz zemlje.

Pat Garrett i Billy the Kid još je jedno prepoznatljivo djelo glasovitog Sama Peckinpaha (Balada o Cableu Hogueu, Psi od slame), redatelja koji je 1969. godine, nakon prikazivanja kultne Divlje horde za čiju je režiju nominiran za Oscara, stekao nadimak Krvavi Sam. U ovom filmu motive legende o zloglasnom Billyju the Kidu Peckinpah koristi za kreiranje sumornog, naturalističnog i razmjerno nostalgičnog pogleda na stari Divlji zapad, ali i stvaranje alegorijske priče o šezdesetosmaškom buntu i njegovu slomu.

Dok je Billy the Kid donekle romantično prikazan kao nezreli razočarani mladić neobuzdana duha, nesposoban prilagoditi se promjenama i novim društvenim odnosima, Pat Garrett je tragična osoba, jer ga okolnosti prisiljavaju na gaženje vlastitog dostojanstva i nekadašnjeg prijateljstva. Za ulogu Billyja the Kida glazbenik i glumac Kris Kristofferson (Blade, Vraćanje duga, Deveti krug pakla) nominiran je za nagradu BAFTA, a za soundtrack albuma glasoviti Bob Dylan nominiran je za Grammy. Dylan u filmu nastupa i kao glumac, a njegova pjesma Knockin´on Heaven´s Door postala je jedna od najpoznatijih skladbi svih vremena. U ulozi Pata Garretta je oskarovac James Coburn (Što si radio u ratu tata?, Bila jednom revolucija, Grad nasilja, Vraćanje duga).

U vesternu glume i Katy Jurado, Jason Robards, Barry Sullivan. Scenarist je Rudy Wurlitzer.