Hrvatska radiotelevizija i Matica hrvatska potpisale Sporazum o suradnji

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Matica hrvatska (MH) potpisale su u prostorima Matice hrvatske u Zagrebu Sporazum o suradnji na promicanju kulturnoga, umjetničkoga i znanstveno-istraživačkoga stvaralaštva te međusobnoj promidžbi tih projekata. Uime Hrvatske radiotelevizije Sporazum je potpisao glavni ravnatelj Kazimir Bačić, a uime Matice hrvatske njezin predsjednik  akademik  Stjepan Damjanović.  Sporazum stupa na snagu s danom potpisivanja i vrijedi do opoziva.

Matica hrvatska redovito će obavješćivati Hrvatsku radioteleviziju o svim svojim važnijim djelatnostima i projektima te promicati i predstavljati proizvodnju Hrvatske radiotelevizije, posebice u povremenim izdanjima Matice hrvatske, Vijencu i Hrvatskoj reviji, te će na prijedlog Hrvatske radiotelevizije objavljivati i knjižna izdanja od zajedničkoga interesa.

Hrvatska radiotelevizija sa svoje će strane, u okviru mogućnosti i u skladu sa svojom uredničkom politikom, pratiti i javnosti prenijeti sve važnije djelatnosti Matice hrvatske poput praćenja i prikazivanja važnijih skupova, tribina, okruglih stolova, predstavljanja knjiga, predavanja, koncerata i izložaba u organizaciji te ustanove. Hrvatska radiotelevizija ujedno će prikazivati i jednokratne emisije te reportaže o istaknutim dijelovima programa Matice hrvatske u njezinoj središnjici u Zagrebu te u ograncima u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu. To se odnosi na Matičina izdanja Stoljeća hrvatske književnosti i Povijest Hrvata, glazbeni ciklus Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, Galeriju Matice hrvatske, Filozofsku školu Matice hrvatske i Komunikološku školu Matice hrvatske, izdanja Nakladništva Matice hrvatske te stalne publikacije Kolo, Vijenac i Hrvatska revija.

Ovim Sporazumom Hrvatska radiotelevizija regulira svoje buduće odnose i suradnju s Maticom hrvatskom. Treba naglasiti da je Matica hrvatska bila značajna institucija u povijesti, a to je i danas, te korisnicima javnoga medijskog servisa ovom suradnjom želimo još bolje predstaviti njezine aktivnosti, istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

Predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom.

Matica hrvatska važna je kulturna ustanova te kao i sve kulturne ustanove želi biti vidljiva, a Hrvatska radiotelevizija javni je medijski servis koji tu vidljivost može i omogućiti. U zadnje vrijeme smo poboljšali odnose s Hrvatskom radiotelevizijom u smislu vidljivosti naših programa, istaknuo je akademik Stjepan Damjanović.