Na Hrvatskoj radioteleviziji prijenos svečanosti u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja Hrvatska televizija (HRT – HTV) pripremila je specijalnu emisiju koja je na rasporedu u subotu 5. kolovoza s početkom u 8 sati.

Emisija će se prenositi uživo iz Knina na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4). Urednici su Zoltan Kabok i Ana Jelinić, a voditelj prijenosa i komentator je Zoltan Kabok. Hrvatski radio (HRT – HR) pripremio je izravni prijenos svečanosti iz Knina koji će se emitirati na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i na HRT – Radiju Knin od 9:10. Urednik i voditelj izravnoga radijskog prijenosa je Marin Erak.

Izravni prijenos mise za domovinu od 11:30 iz crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu uređivat će Ivan Dukarić Stubičar. Prvi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i HRT – Radio Knin pripremaju i posebnu emisiju posvećenu Danu pobjede i domovinske zahvalnosti od 15:30, a urednica je Vesna Jašek. Hrvatska radiotelevizija u završnici cjelodnevnoga događanja prenosi i koncert Prljavoga kazališta. Izravni prijenos koncerta bit će na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) te na HRT – Radiju Knin i HRT – Radiju Split s početkom u 21 sat.

Ovogodišnju svečanost zajednički organiziraju Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova, uz potporu Grada Knina i Hrvatske radiotelevizije.

Tijekom televizijskoga prijenosa od jutarnjih su sati predviđena uključenja HRT-ovih reportera Eugena Husaka, Petra Vlahova i Hrvoja Gunjače, koji će razgovarati sa sudionicima vojno-redarstvene akcije Oluja te brojnim drugim gostima. Projekt izravnoga prijenosa obilježavanja Oluje ostvarujemo uz javljanje naših reportera sa svih ključnih mjesta. Improvizirani studio bit će pokraj muzeja i u njemu ćemo s gostima analizirati sve što je prethodilo akciji Oluja te sam njezin tijek, najavljuje komentator HRT-ova televizijskoga prijenosa Zoltan Kabok. Dodaje kako je pripremljen niz reportaža HRT-ovih novinara koje nas vraćaju u dane ponosa i slave, ali i podsjećaju na veliki doprinos koji su akciji oslobađanja Republike Hrvatske, uz hrvatske branitelje, dali i obični ljudi. Bila je to pobjeda zajedništva hrvatskoga čovjeka, vojnika, časnika i dočasnika te hrvatskoga naroda koji je želio biti svoj na svome, pa će takav biti i naš program 5. kolovoza. Vjerujem da ćemo, uz svesrdan napor zaposlenika Hrvatske radiotelevizije, opravdati očekivanja, ističe Zoltan Kabok.

Stalni komentatori u televizijskome prijenosu bit će doc. dr. sc. Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskog rata, te Marko Vukasović, pukovnik u mirovini te zapovjednik 1. pješačke bojne 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Tijekom radijskoga prijenosa predviđena su uključivanja reportera Mirande Hrabar, Zorana Vukičevića i Vedrane Krstić Ivanišević. Hrvatski radio, kao i svake godine, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja prati izravno iz Knina, a naši će iskusni reporteri, vrhunski radijski profesionalci, prenijeti atmosferu s kninskih ulica u domove naših slušatelja. Posebnom ćemo emisijom zaokružiti sva događanja, podsjetiti na tijek akcije Oluja, a i naše će informativne emisije iz sata u sat iscrpno pratiti cijelo događanje, ističe glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija.

U završnici cjelodnevnoga događanja gledatelji i slušatelji Hrvatske radiotelevizije moći će pratiti izravni prijenos koncerta Prljavoga kazališta od 21 sat na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) te na HRT – Radiju Knin i na HRT – Radiju Split.

Ta zagrebačka glazbena skupina opet je uz naš Knin, domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Od 1977. godine ona piše svoje glazbene dane ponosa i slave, koji će se posve sigurno potvrditi u ovoj svečanosti pjesme na Trgu Ante Starčevića u Kninu, ističe urednica televizijskoga prijenosa koncerta Lejdi Oreb. Redatelj je Siniša Bulajić, a producent Miro Mioč. Urednik je radijskoga prijenosa Zlatan Skalicki.Praćenje radijskoga i televizijskoga prijenosa Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te svečanoga koncerta Prljavoga kazališta bit će moguće i putem računala, mobitela i tableta s pomoću multimedijske usluge HRTi.