Picigin na Bačvicama

3. listopada na HRT – HTV 4 u 14:10

Svaka četvrt, svaki kvart mali je ili veliki grad u gradu, ima svoj način života, znamenitosti i tajne, poznate i nepoznate osobe, povijest, sadašnjost i budućnost. Ponekad dijelovi četvrti postanu znak prepoznavanja cijeloga kvarta. O jednom takvom prostoru govorimo u našoj emisiji.


Kupalište Bačvice je dio poznate četvrti smješteno u neposrednoj blizini splitske luke. Picigin na Bačvicama sinonim je i posebnost ovoga dijela grada i cijeloga Splita, a Ministarstvo kulture proglasilo ga je nacionalnim kulturnim dobrom.
Podsjećajujći na dio zanimljive povijesti kupališta i okolnog prostora, u emisiji Picigin na Bačvicama govorimo o fenomenu ove izvorne igre ili sporta koji se igra od 1923. godine.

Sudionici su razne dobi i zanimanja - studenti, fotografi, novinari, književnici, profesori, inženjeri, umirovljenici. Na Bačvicama je osnovan Hajduk i odigrana prva vaterpolska utakmica, ragbi se igra desetljećima, izmišljeni su nogbi i glavomet. Priređeno je Treće prvenstvo svijeta u piciginu i promovirana monografija o Bačvicama. Nekoliko festivala Melodije Jadrana početkom šezdesetih održano je u prostoru Ljetnog kina.

Scenarist i redatelj dokumentarnog filma iz 2007. je Tonko Jović, montažu potpisuju Branko Habuš i Damir Đurčević, a snimatelj je Tvrtko Mršić.
Dokumentarni film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi. Film je i dostupan u videoteci spomenute platforme.