Kraj ljeta na Hrvatskoj radioteleviziji u znaku velikih sportskih događaja

Kraj ljeta na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) proteći će u znaku velikih sportskih događaja.

Nakon uspješno odrađenih projekata svjetskih prvenstava u vaterpolu i atletici, Produkcijski odjel za sport Hrvatske radiotelevizije nastavlja s praćenjem velikih sportskih događaja. Krajem kolovoza i početkom rujna očekuju nas europska prvenstva u dva atraktivna ekipna sporta – košarci i odbojci te kvalifikacijske utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo. A polako se približava kraju i atletska sezona, od koje ćemo se na Drugome programu Hrvatske televizije i Drugome programu Hrvatskoga radija oprostiti prijenosima našega domaćeg natjecanja, mitinga IAAF World Challenge Zagreb ili, kako to popularno volimo reći, Hanžekovićeva memorijala, najavljuje vršitelj dužnosti rukovoditelja Produkcijskoga odjela za sport Hrvatske radiotelevizije Stjepan Balog.

Ove godine Hanžekovićev memorijal ima dva dijela. Najprije će se, u ponedjeljak 28. kolovoza, na atraktivnome prostoru pokraj zagrebačkih fontana natjecati bacači kugle, a nastupit će i naš brončani na svjetskome prvenstvu Stipe Žunić. Sljedećega dana, u utorak 29. kolovoza, miting se seli na atletski stadion Mladost. Tu će ljubitelji sporta moći pozdraviti zlatnu Sandru Perković i ostale svjetske atletske zvijezde. Komentatori prijenosa na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) bit će Marko Šapit i Stjepan Balog, a na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Tea Rožman Svedrović i Krešimir Gotlin.

U ovome tehnološki izrazito zahtjevnome projektu režiser Dražen Iričanin za televizijski će prijenos rabiti ukupno 22 kamere s posebnim podrežijama za bacačke discipline , pojašnjava vršitelj dužnosti rukovoditelja Produkcijskoga odjela za sport Stjepan Balog.

Hrvatska košarkaška reprezentacija, predvođena NBA-ovim zvijezdama Bojanom Bogdanovićem i Dariom Šarićem, odlazi s velikim ambicijama na Europsko prvenstvo u Rumunjskoj i Turskoj. Prva utakmica igra se u petak 1. rujna, a hrvatska reprezentacija igra u skupini sa Španjolskom, Crnom Gorom, Češkom, Rumunjskom i Mađarskom. Drugi program Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) i Drugi program Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) prenosit će sve utakmice hrvatske reprezentacije. Komentatori prijenosa iz Rumunjske i Turske na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) bit će Lovorko Magdić i Srđan Fabijanac, a na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) Marko Šapit i Viki Ivanović.


Voditeljica posebnih televizijskih emisija u Zagrebu bit će Mirna Zidarić, a završnica natjecanja je u Istanbulu u nedjelju 17. rujna.

Hrvatska radiotelevizija otkupila je i prava na prikazivanje završnice Europskoga prvenstva u odbojci za muškarce i žene. Domaćin je Poljska, a na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) na rasporedu su prijenosi utakmica četvrtfinala u četvrtak 31. kolovoza, polufinala u subotu 2. rujna te prijenos finala u nedjelju 3. rujna.

Odbojkašice svoje prvenstvo igraju u Gruziji i Azerbajdžanu od četvrtka 21. rujna do nedjelje 1. listopada, a sve utakmice hrvatske reprezentacije u skupini protiv Bjelorusije, Gruzije i Italije gledatelji će moći pratiti u izravnim prijenosima, kao i samu završnicu natjecanja. Komentator utakmica odbojkaškoga europskog prvenstva bit će Robert Jelečević.

Hrvatska radiotelevizija pratit će i dvije važne kvalifikacijske utakmice za Svjetsko nogometno prvenstvo: Hrvatska – Kosovo u subotu 2. rujna i Turska – Hrvatska u utorak 5. rujna. Utakmice će se prenositi na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HTV 2). Komentatori prijenosa na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) bit će Davor Lulić i Marko Šivak, a na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) Drago Ćosić i Stjepan Balog.

Ovomu dodajmo da ljubitelji nogometa izravne prijenose svih utakmica Hrvatske nogometne lige (HNL) mogu pratiti na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HTV 2), a svi će navedeni sportski događaji u biti dostupni i putem mobitela, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.