Za kraljicu i domovinu - drama

25./26. travnja na HRT – HTV 1 u 0:10 (12) 

Drama, nastavak filma Nada i slava iz 1987. s nekoliko istih likova i radnjom u ranim pedesetima. Bill Rohan je sada osamnaestogodišnjak i dobio je poziv za vojsku. Tamo se ubrzo sprijateljio s vojnikom Percyjem te su obojica postali narednici.

Dok je većina kolega odlazila u korejski rat, ova su dvojica učila strojopis. Život im u vojarni zagorčava odlikovani veteran iz Drugog svjetskog rata insistiranjem da se sve odvija po propisu, a slobodno vrijeme u gradu provode u potrazi za djevojkama.

Film koji ovome prethodi, Nada i slava, a bavi se II. svjetskim ratom, istoga redatelja Johna Boormana (Point Blank, Oslobađanje, Excalibur) bio je nominiran za pet Oscara (najbolji film, režija, originalni scenarij, kamera i scenografija). Queen and Country bavi se pedesetima i velikim promjenama koje su zadesile Veliku Britaniju poslije rata. Prema riječima redatelja Boormana carstvo se polako gasilo, vojska se mijenjala, a pojavila se televizija koja je počela proces pretvaranja stanovništva u pasivne gledatelje/promatrače.

U britansko-irsko-francusko-rumunjskom filmu (QUEEN AND COUNTRY, 2014.) glume Callum Turner, Vanessa Kirby, David Thewlis, Caleb Landry Jones, Pat Shortt, Richard E. Grant.