Novi glavni direktor Europske radiodifuzijske unije najavio jačanje suradnje

Novi glavni direktor Europske radiodifuzijske unije u pismu glavnomu ravnatelju HRT-a najavio jačanje suradnje

Novoimenovani glavni direktor Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) te bivši ravnatelj irskoga javnog medijskog servisa Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) Noel Curran u povodu svojega stupanja na dužnost obratio se pismom glavnomu ravnatelju Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimiru Bačiću te izrazio želju za uspješnom suradnjom u budućnosti. „Kao bivši ravnatelj irske javne televizije razumijem sve izazove koji svakodnevno stoje pred nama. Ovo su zahtjevna vremena za sve nas koji radimo u javnim medijima zbog sve većih gospodarskih i političkih pritisaka i brzoga tehnološkog razvitka, ali i sve jače konkurencije, što dovodi do zasićenja tržišta“, istaknuo je Noel Curran u pismu glavnomu ravnatelju Hrvatske radiotelevizije. Dodao je da su unatoč svemu ovo vrlo uzbudljiva vremena ponajviše zahvaljujući tehnologiji koja otvara brojne nove mogućnosti te kako je uloga javnih medijskih servisa kao pouzdanoga izvora informiranja danas važnija nego ikad prije.

Noel Curran je najavio i nastavak podrške Europske radiodifuzijske unije Hrvatskoj radioteleviziji i to u vidu kvalitetnih vanjskopolitičkih sadržaja, glazbe, Eurovizije, razmjene sadržaja i iskustava te pomoć pri tehnološkomu osuvremenjivanju. „No, najvažnije je što i dalje želimo biti glas javnih medija te zagovaratelji zajedničkih vrijednosti kako bismo osigurali da svi razumiju našu ključnu ulogu u europskoj kulturi, gospodarstvu, društvu i javnome diskursu“, istaknuo je Noel Curran.

Dodao je kako Europska radiodifuzijska unija kao organizacija pruža svojim članicama svu pomoć i podršku, no kako od glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije također želi čuti što još može ponuditi ili činiti bolje nego dosad. „Neki vam sadržaji možda i nisu toliko važni ili prilagođeni vašim potrebama ili pak postoje područja na kojima možete više doprinijeti“, dodao je Noel Curran te na kraju istaknuo kako je Hrvatska radiotelevizija važna članica Europske radiodifuzijske unije te da osobno uskoro želi čuti stav hrvatskoga javnog medijskog servisa o tome kako Europska radiodifuzijska unija u budućnosti može još bolje izići ususret Hrvatskoj radioteleviziji u ispunjavanju njezinih potreba.

Glavni direktor Europske radiodifuzijske unije Noel Curran glavnoga je ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića na kraju pozvao na skori susret.

Noel Curran bivši je novinar i producent, a kao ravnatelj irskoga javnog medijskog servisa Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) proveo je, kako se navodi u priopćenju Europske radiodifuzijske unije o njegovu imenovanju, korjeniti preustroj toga medija zbog financijske krize te je ujedno uspješno preobrazio RTÉ u modernu digitalnu organizaciju.

„Počašćen sam što preuzimam čelno mjesto vodeće svjetske udruge javnih medija i to upravo u vrijeme koje je za njih vrlo izazovno te nudi brojne mogućnosti zahvaljujući novim tehnologijama. Javni su mediji kao pouzdan izvor informacija danas važniji nego ikad“, izjavio je Noel Curran u povodu stupanja na dužnost glavnoga direktora Europske radiodifuzijske unije.

Europska radiodifuzijska unija osnovana je 1950. godine u Velikoj Britaniji radi međusobne međunarodne tehničke podrške članica te razvoja zajedničke kontribucijske i distribucijske prijenosne mreže. Članice su radijske i televizijske kuće, većinom javni medijski servisi, ali i radijske i televizijske postaje u privatnome vlasništvu koje obavljaju usluge javnoga medijskog servisa. Zemljopisno obuhvaćaju daleki sjever od Islanda prema jugu do Egipta i Maroka te od Irske na zapadu do Azerbajdžana na istoku. Hrvatska radiotelevizija punopravna je članica Europske radiodifuzijske unije od 1993. godine.